Збільшуємо час роботи ноутбука від акумулятора / фото ua.depositphotos.com

Як довго живе ваш ноутбук від батареї? Максимум 3-4 години? В сучасних реаліях, необхідність збільшити час автономної роботи ноутбука актуальна як ніколи. 

Ми дамо кілька порад, як зробити ваш ноутбук більш довгогральним, на прикладі лептопа з Windows 11. Але добра половина з них універсальна.

Не ігноруйте оновлення системи

Найчастіше користувачі відключають оновлення своєї Windows, оскільки вони можуть бути досить докучливими. Насправді це поширена помилка – оновлення дозволяють виправити проблеми та баги, які призводять до зниження продуктивності. 

Відео дня

За замовчуванням Windows 11, як і будь-яка інша ОС, оновлюється тільки коли пристрій під'єднано до мережі електроживлення. Тому треба періодично приєднувати його до розетки, щоб система змогла оновитися свіжими патчами безпеки й продуктивності.

Якщо є охота, це можна зробити й вручну, перейшовши в "Пуск" → "Параметри" → "Центр оновлення Windows" → "Перевірити наявність оновлень".

Виставте оптимальні налаштування

Це відноситься як до адаптації дисплея, і до налаштувань енергоспоживання, і навіть до якості відео. 

Почати слід з яскравості екрана. Звучить очевидно, але чим яскравіше він світить, тим швидше батарея втрачає свій заряд. Тому під час роботи від акумулятора варто змінити цей параметр. Існує два способи це зробити:

  • Натиснувши кнопку зниження яскравості на клавіатурі ноутбука в рядку клавіш F над цифровим рядом.
  • Через меню "Пуск" → "Параметри" → "Система" → "Дисплей" → Яскравість". 

Скріншот

Регулювання інтенсивності використання процесора, пам'яті та інших комплектуючих теж важлива для продовження роботи ноутбука від одного заряду акумулятора.

Як правило, в цьому найкраще допомагає режим економії. У цьому режимі, в тому числі знижується яскравість екрана, зменшується кількість працюючих у фоновому режимі додатків, та інших функцій, що витрачають батарею.

Знайти й активувати його можна в меню "Пуск" → "Параметри" → "Система" → "Акумулятор і живлення". Система, як правило, активує цю фічу автоматично, коли рівень заряду знижується до критично низького, але краще цього не допускати. 

Скріншот

Разом з тим Windows 11 дозволяє підлаштовувати деякі програми під стан акумулятора. Тобто, умовний Microsoft Edge або Netflix будуть відтворювати медіа-матеріали (насамперед відео), знижуючи їх якість і одночасно навантаження на пристрій. 

Скріншот

Вимкніть все зайве

Операційна система Windows 11 просто переповнена вбудованими програмами різного характеру і функціоналу. Вони не завжди виконують завдання, які були покладені на них спочатку, однак, безпосередньо впливають на рівень заряду ноутбука.

Якщо ви не користуєтеся фоновими програмами, їх краще і зовсім відключити, виконавши: "Пуск" → "Параметри" → "Система" → "Акумулятор і живлення → "Управління діями у фоновому режимі".

Далі потрібно знайти поле "Дозволити роботу програми у фоновому режимі" і натиснути на "Ніколи". Останній пункт потрібно повторити для всіх програм, встановлених на ноутбуці. 

Відрегулюйте час засинання ноутбука

Ще один актуальний спосіб збільшити час роботи вашого ноутбука від акумулятора – змусити систему переходити в сплячий режим, коли ви не користуєтесь пристроєм.

Для цього в розділі "Екран і режим сну" підберіть оптимальний час відключення. Автоматично там стоїть 5-10 хвилин, однак, легко можна виставити й одну хвилину.

Не залишайте ноутбук включеним в мережу постійно

У кожного виробника є своя думка щодо цього. Наприклад, для техніки Asus бажано розряджати пристрій наполовину, а потім вже підключати до розетки. Щоб повністю переконатися в правильності використання ноутбука, прочитайте поради по експлуатації. 

Універсальним варіантом є підтримка оптимального середнього заряду протягом усього часу. Тобто, до мережі підключати ноутбук тільки тоді, коли потрібно отримати максимальну продуктивність. Наприклад, під час комп'ютерних ігор або важкого ПЗ. А після підзарядки від'єднувати його, щоб не допустити перегріву або перезаряду акумулятора.

До речі якщо ви в пошуках ігрового ноутбука, то УНІАН раніше ділився рейтингом найкращих моделей, які вийшли з початку 2022 року. Вони потягнуть найвимогливіші ігри, а також відмінно підійдуть для повсякденного використання.

При цьому, в одній з попередніх заміток ми намагалися з'ясувати, наскільки виправдано рішення придбати ігровий ноутбук в 2022 році. Попри свою портативність і топове "залізо", у них вистачає своїх недоліків і більш дешевих альтернатив, зокрема Steam Deck.

Вас також можуть зацікавити новини: