Сюжет дня : Розслідування схеми "Роттердам плюс"

Розслідування схеми "Роттердам плюс"

У 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула "Роттердам +").

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула "Роттердам +", що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство "Енергоринок".

19 липня 2019 року детективи НАБУ провели обшуки в центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві в рамках розслідування справи "Роттердам +". Керуючі партнери ICU - Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк, якого ЗМІ називають фінансовим партнером Порошенка.

8 серпня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18, 87 млрд грн.

За даними НАБУ, йдеться про екс-голову НКРЕКП, чинного директора ДП "Оператор ринку" (який на момент запровадження "Роттердам+" був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Їхні дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Новини про розслідування схеми "Роттердам плюс"

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся