В Росії відсутнє виробництво Ту-95МС / фото Міноборони Російської Федерації

Удари в районі трьох великих російських аеродромів в Морозовську, Енгельсі та Єйську можна оцінити як проведення системної роботи по об’єктах, що мають для Росії безпосереднє значення в питаннях нанесення ударів по території України.

Військовий експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі телемарафону проаналізував  можливі наслідки для росіян від пошкодженого або знищеного ресурсу на летовищах.

"Якщо говорити про Морозовськ, то це основна авіаційна база з боку росіян біля нашого кордону, на якій концентрується тактична авіація - Су-34, Су-27, Су-30, Су-24. Літаки Су-34, це фронтові бомбардувальники, які використовуються безпосередньо для нанесення ударів з використанням КАБів, тобто основна така "робоча пташка", яка використовує цю компоненту", - акцентував Коваленко.

Відео дня

На аеродромі "Енгельс" переважно сконцентровано стратегічну російську авіацію. Тобто, якщо там були також успішні прильоти, то треба очікувати інформації про Ту-22М3 або Ту-95МС пошкоджені чи знищені. Беручи до уваги ймовірне пошкодження трьох Ту-95МС, то це дуже цікава інформація про можливу втрату безцінного ресурсу для росіян. 

"Тому що Ту-95МС, це основний літак, який використовується під час обстрілів по території України з використанням авіаційних ракет дозвукового типу Х-101/Х-555. Але, найголовніше те, що Росія станом на сьогодні не може виробляти цих літаків. В РФ відсутнє виробництво Ту-95МС, вони виключно експлуатують радянський спадок", - зазначив Коваленко.

Він додав, що в боєздатному стані у Росії залишилося кілька десятків таких стратегічних літаків.

"Є категорія загальна – кількість бортів. Але, якщо говорити про Ту-95 МС, про Ту-22М3, то ця кількість загальна бортів, вона не відповідає кількості боєздатних. Тому що  є ті, які на ремонті або ті, що потребують ремонту за тими чи іншими причинами. Ресурс відпрацьований. Приблизно до трьох десятків – це ті, які можуть бути боєздатними і використовуватись для ударів  по території України", - підкреслив Коваленко.

Щодо того, чим могли бути нанесені удари по російським аеродромам, то наразі можна тільки висловлювати припущення, а більш конкретно можна буде говорити, коли буде офіційна інформація.

"На мою думку, це знову ж таки  якісь малогабаритні повітряні об’єкти, які ми неодноразово вже бачили і якими наносилися удари по нафтопереробним заводам", - сказав експерт.

Він додав, що для ударів по аеродромам може використовуватись така ж компонента, як і по НПЗ, тобто недорогим по вартості засобом знищується безцінний для Росії ресурс.

"Якщо ми говоримо про Ту-95МС – це не просто дуже дороге та унікальне, воно не те, що на вагу золота, а взагалі - безцінне, як для росіян. Тому що його ніяк відновити або компенсувати неможливо", - резюмував він.

Атаки на російські аеродроми 5 квітня

У ніч на 5 квітня в результаті масованого нальоту безпілотників на трьох великих аеродромах РФ лунали вибухи. Акція була організована ГУР Міноборони України спільно із ЗСУ. За даними джерел української розвідки щонайменше три стратегічні бомбардувальники Ту-95МС на аеродромі "Енгельс-2" у Саратовській області серйозно пошкоджені. Крім того, на аеродромі міста Єйськ у Краснодарському краї унаслідок атаки дронів повністю згоріли два літаки Су-25. Також підтверджується атака на аеродром в російському Курську, але результати наразі уточнюються.

Вас також можуть зацікавити новини: