Армія Франції / Armée française

Франція запланувала значне збільшення оборонних видатків, які президент країни  Еммануель Макрон вже назвав вступом "у період військової економіки". І робить це у максимально стислі терміни - переоцінку витрат необхідно зробити вже найближчими тижнями.    

Що головніше, планується переглянути найближчі видатки, бо мова йде про зміни до плану витрат до 2025 року, який і так планувався із поступовим збільшенням з 40,9 млрд євро до 50 млрд євро на рік.

Але, якщо уважно придивитися до збройних сил Франції, то питання нарощування оборонних видатків дійсно має більш ніж значним. Бо навіть враховуючи те, що це країна НАТО, а тим більш з далеко не слабкою 200-тисячною армією та ядерною зброєю, кількість, а також вік озброєння викликає багато запитань.

Відео дня

Сухопутні війська Франції

Фундаментом безпеки будь-якої країни завжди є сухопутні війська, які становлять більшу частину збройних сил. Для Франції це 115-тисчяний контингент, який має у своєму розпорядженні наступне важке та ударне озброєння:

  • Танка: 222 Leclerc
  • Легкі колісні танки: 245 AMX-10RC і 40 ERC-90D Sagaie
  • Колісні БМП: 605 VBCI
  • БТР: 2530, з яких 2189 VAB
  • Бронеавтомобіль: 1418 VBL/VB2L
  • 155-мм САУ: 76 CAESAR і 32 AU-F-1
  • РСЗВ: 13 M270
  • Ударні вертольоти: 67 Tiger

Слід зазначити, що кількість танків на рівні 200 одиниць, а також близько 100 великокаліберних 155-мм артилерійських систем вже "кричать" про брак важкого озброєння. Для розуміння, в армії РФ у строю станом на 2021 рік було 3300 танків та 2433 великокаліберні артсистеми.

На це накладається застарілість парку бронетранспортерів VAB 70-х років які лише декілька років тому почали змінювати на новіші VBMR Griffon. Також помітна лише формальна наявність далекобійних ракетних систем.

Повітряні сили Франції

У доктрині бойових дій НАТО на першому місці знаходиться завоювання переваги у повітрі, що вимагає мати доволі потужні повітряні сили. Щодо Франції, то у неї у розпорядженні 166 багатофункціональних літаків четвертого покоління, з яких 66 відносяться до вже застарілого типу - Mirage 2000, а сотня до сучасніших Rafale.

Вони працюють разом із чотирма літаками AWACS E-3F Sentry, а також трьома повітряними танкерами KC-135 Stratotanker. Повітряну та протиракетну оборону забезпечують 40 ЗРК великого радіусу дії SAMP/T.

Винищувачі Rafale / Фото-Armée française

Водночас РФ на 2021 рік мала понад 760 ударних бойових літаків, з яких близько 400 - багатофункціональні та винищувачі. Тобто в цій ситуації мова йде не тільки про необхідність збільшити парк авіації, а максимально тверезо підійти до питання постановки на озброєння винищувача п’ятого покоління.

Військово-морські сили Франції

Для Франції флот має величезне значення через необхідність працювати одразу у двох морських операційних зонах - Атлантиці та Середземномор'ї, а також забезпечувати доступ до заморських володінь.

Більше того, саме на флот покладена головна задача із ядерного стримування завдяки чотирьом підводним ракетоносцям класу Le Triomphant з 16 балістичними ракетами на кожному.

Це також зумовлює необхідність мати власний авіаносець - Charles de Gaulle з авіакрилом у 30 винищувачів Rafale. А також чотири універсальні десантні кораблі класу Mistral, тими самими, які хотіла свого часу придбати РФ, але не отримала через анексію Криму. Для посилення протиповітряної оборони діють два есмінці ППО класу Horizon кінця 2000-х років.

Також у розпорядженні Парижа шість атомних атакувальних субмарин. П’ять - класу Rubis, побудовані у 80-х, які зараз замінюються на найсучасніші Suffren, перша з яких була прийнята у склад флоту буквально на днях - на початку червня.

Єдиний авіаносець Франції Charles de Gaulle / Armée française

Але основу флоту Франції формують фрегати:

  • класу Aquitaine (умовне покоління 2010-х років): 7 одиниць
  • класу La Fayette (умовне покоління 90-х років): 5 одиниць

Але лише Aquitaine відноситься до сучасних типів з універсальними пусковими шахтами, які можуть завдавати удари крилатими ракетами SCALP Naval, які мають дальність польоту близько 1000 км. 

Тому перед Парижем, вочевидь, стоїть завдання не тільки провести заміну атакувальних субмарин, але й оцінити заміну фрегатів La Fayette.

З точки зору грошових витрат, то необхідність кардинального збільшення важкого озброєння, зміна покоління винищувальної авіації та значне оновлення флоту - це беззаперечно астрономічні витрати і мова легко може йти про програми вартістю у десятки мільярдів євро кожна.