В РНБО прокоментували ідею вступу України до НАТО в обмін на території / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав "дивним вкидом" заяву щодо начебто можливості поступок України щодо частини своїх територій в обмін на членство в НАТО.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, зауваживши, що жодна країна після Другої світової війни не проходила такі випробування, з якими зараз доводиться мати справу Україні.

"Коли хтось десь нам починає давати поради, сидячи на диванах у теплих кріслах, скажімо так, Євросоюзу або в якихось інших установах, я хочу зауважити, що жодна країна після Другої світової війни не проходила такі випробування", - зазначив він.

Відео дня

Данілов зауважив, що сьогодні "ще один діяч зробив заяву відносно наших земель".

"Доволі дивну, як на мене. Майте на увазі, що нам своє робити, нам виганяти ворога з нашої території. І ми цим питанням будемо займатися з ранку до вечора, 24 години на добу", - сказав секретар РНБО.

На уточнення, яку саме заяву він має на увазі, Данілов сказав, що йдеться про "заяву одного з діячів, клерка з НАТО, який розповідає, що нам треба розглядати питання поступу наших територій (в обмін – УНІАН) на членство в Альянсі".

"Дивний такий вкид. Абсолютно незрозуміло, для чого це зроблено. Для того, щоб помацати наші нерви? Так не треба. Ми знаходимося в доброму стані, починаючи з 24 лютого 2022 року", - сказав секретар РНБО.

У канцелярії НАТО заговорили про "торги" територіями України

За даними норвезької газети VG, глава канцелярії НАТО Стіан Єнссен припустив, що Україна може отримати членство в Альянсі в обмін на поступку Росії частини своєї території. За його словами, це може бути частиною закінчення війни в Україні.

"Я думаю, що рішення може полягати в тому, щоб Україна відмовилася від території і отримала натомість членство в НАТО. Я не кажу, що це має бути так. Але це може бути можливим рішенням", - сказав Єнссен.

Він також зазначив, що потрібно мати деякі уявлення про те, якою буде ситуація з безпекою для України після закінчення війни.

Крім того, Єнссен зауважив, що дискусія про можливий післявоєнний статус вже йде, і що питання про поступку території Росії порушувалися й іншими.

У відповідь на це речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав неприйнятними розмови щодо начебто можливості поступок України щодо частини своїх територій в обмін на членство в НАТО.

Він також підкреслив, що свідома чи несвідома участь посадовців НАТО у формуванні наративу про можливість відмови України від своїх територій грає на руку Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: