ЗСУ наступають на окремих ділянках фронту / фото t.me/Pavliuk_KSV

Збройні сили України у ході контрнаступу на деяких ділянках фронту на Півдні вже пройшли смугу забезпечення окупантів та вийшли на основну лінію оборони. Через це росіяни вже вимушені для стримування фронту перекидувати резерви з інших напрямків, про що в ефірі телеканалу "Еспресо" зазначив військовий експерт Олександр Коваленко.

"Смуга забезпечення (перша лінія оборони - УНІАН) - це найважча, найскладніша, але по деяких напрямках ми її вже пройшли, по деяких напрямкам вже є вихід фактично на основну лінію оборони. Найголовніше, що за червень ми фактично взламали всю другу лінію оборони, знайшли позиції їхньої артилерії, зенітно-ракетних комплексів у третій лінії оборони, розміщення складів, всю логістику, яка забезпечує артилерію боєприпасами", - зазначив він.

Експерт зазначив, що смуга забезпечення є найскладнішою ділянкою з усієї оборони, тому що там максимальне розміщення мінно-фугасного загородження, велика кількість "секретів" з протитанковими ракетними комплексами і найбільша кількість окопів, щоб максимально заважати просуванню противника. Вже після смуги забезпечення починається основна (друга) лінія оборони.

Відео дня

"Там сконцентровані основні ресурси, людські підрозділи, основні технічні ресурси - танки, ББМ, БТР та артилерія, яка підтримує смугу забезпечення своїм вогнем. Третя лінія оборони фактично є тиловою - там розміщуються комплекси РЕБ, командні пункти, пункти управління, штаби, склади, все забезпечення, а також зенітно-ракетні комплекси, які здійснюють прикриття смуги забезпечення та другої лінії оборони з повітря", - сказав він.

Коваленко вказав, що протягом червня Сили оборони не тільки змусили росіян застосувати в Запорізькій області в смузі забезпечення основні сили з резерву другої лінії оборони. Зараз ворог фактично використовує резерви та людський ресурс, який розміщувався на лівобережній Херсонщині.

"Ми сьогодні, не використовуючи основні ударні групи, використовуючи підрозділи обмеженого функціоналу, змогли зробити феноменальні речі. Ми не тільки встановили підрозділи з знищення їх техніки, не тільки прорвали по деяких напрямках смугу забезпечення, а й змусили їх використовувати основні ресурси та резерви, навіть з інших плацдармів", - зазначив він.

Повномасштабна війна в Україні - що треба знати

На початку червня українські воїни розпочали контрнаступ, що 10 червня підтвердив і президент Володимир Зеленський. За цей час звільнено низку населених пунктів, зокрема, у Запорізькій та Донецькій областях. Досягти цих успіхів вдалося попри надщільне замінування територій окупантами та відсутність переваги у артилерії та авіації.

Крім цього, триває контрбатарейна боротьба в районі Антонівського мосту біля Херсону. В Інституті вивчення війни це пояснюють тим, що група українських військових утримує позиції в тому районі, але вже на лівому березі Дніпра.