Адвокат розповів, які документи потрібно пред'явити прикордонникам / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні під час дії воєнного стану, який наразі продовжено до середини травня, право на виїзд за кордон для чоловіків обмежене. Водночас є виключення, зокрема, виїхати за кордон має право чоловік, який має дружину з інвалідністю. Однак не все так просто, і варто звернути увагу на певні нюанси щодо документів.

Як розповів в коментарі ZN.UA адвокат Андрій Межирицький, інвалідність дружини ІІ групи є підставою для отримання відстрочки  і вона дає право на виїзд з країни. Він також розповів, які документи знадобляться при проходженні кордону.

  • паспорти для виїзду за кордон (свій та дружини);
  • оригінал свідоцтва про шлюб;
  • пенсійне посвідчення дружини, в якому зазначено групу та причину інвалідності.

При цьому адвокат зазначив, що місце реєстрації (спільне чи роздільне) значення не має.

Відео дня

"А от із документами з ТЦК на сьогодні склалася така ситуація, що прикордонники вимагають їх, незважаючи на те, що це не передбачено правилами перетину кордону та судова практика, на жаль, їх у цьому підтримує", – наголосив Межирицький.

Тому при перетині кордону чоловіку потрібно мати при собі військово-обліковий документ (приписне, військовий білет, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного), в якому стоїть штамп про перебування на обліку та наявність відстрочки на підставі абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Новий закон про мобілізацію - що відомо

7 лютого Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (реєстраційний номер 10449). 

22 лютого секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко повідомив, що до документа подали понад 4 тисячі правок. 

При цьому, за словами адвоката, версія законопроекту про посилення мобілізації, яка зараз знаходиться на розгляді Ради, передбачає призов чоловіків, які проштрафилися з аліментами, навіть якщо вони багатодітні.

Вас також можуть зацікавити новини: