Євген Дикий поділився думкою, чи варто залучати до лав армії екс-в’язнів / колаж УНІАН з фото ua.depositphotos.com та скріншоту

Триває мобілізація в Україні, і ветеран російсько-української війни, екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, що в Україні треба брати до війська колишніх в’язнів.

Таку позицію він озвучив в інтерв’ю на Youtube-каналі "Говорить великий Львів", відповідаючи на запитання, як ставиться до того, щоб засуджені долучались до лав Збройних сил України. "Я сподіваюсь, що це стане реальністю", - зазначив він, однак зауважив, що питання треба розділити, відокремивши тих, хто вже відбув своє покарання, але має судимість, і тих, хто наразі відбуває покарання.

На його переконання, те, що люди, які вже відбули покарання, не можуть служити, є абсурдом. "Це виглядає повним конституційним абсурдом. Людина колись вчинила злочин, ми її покарали. На час покарання вона була обмежена у своїх правах, а далі ми повертаємо їй права після відбуття покарання, але при тому ми на все життя звільняємо від одного насправді з найтяжчих, але найважливіших обов’язків. На мою думку, те, що в нас не мобілізуються люди, які були засуджені і уже відбули своє покарання - це просто якась фантастична дурниця, яку негайно треба виправити", - зазначив Дикий.

Відео дня

Що стосується тих, хто зараз відбуває покарання, то, на його думку, треба дозволити добровільно йти у військо всім, крім ґвалтівників і, можливо, деяких категорій вбивць. За його словами, це така можливість реабілітації і соціалізації для повернення до суспільства "очищеними" через фронт.

"Я б не ставив питання, що "окремі категорії" можна залучати. Я б ставив питання прямо протилежно - що є певні категорії, яким давати до рук зброю я б не ризикнув. Це ґвалтівники. Не створював би певні спокуси, тобто не давав людині, схильній до насилля над іншою людиною, до рук зброю. Але навіть стосовно вбивць я б добре подумав, тому що вбивці бувають дуже різними. І одна справа - "серійник", а друга - п’яна бійка. Так, людина засуджена має відбувати покарання, але якщо замість цього вона готова добровільно йти боронити країну, то я б дав таку можливість", - сказав Дикий.

За його словами, що стосується всіх засуджених за ненасильницькі злочини, то їм треба дати можливість йти боронити країну. Ветеран послався на власний досвід, оскільки воював в добровольчому батальйоні "Айдар", в якому серед бійців були й засуджені.

"Ми не питали людей, звідки вони взялися. Приїхав, взяв до рук зброю і вали *рків. А далі нас почали легалізовувати. Просто на бойові позиції приїхали військкоми і почали оформлювати нас як мобілізованих. І тут "повилазило": "А ми цього не маємо права офіційно оформити, бо в нього три судимості", "Ой, а цей тільки недавно семирічний строк відмотав, ми не можемо його оформити". І що цікаво - ці люди залишились з нами і воювали далі неоформленими, тобто знаючи, що в них не буде компенсації за поранення, що в них не буде родинам компенсації, якщо вони загинуть.

Ветеран додав, що деякі з бійців були засуджені за дуже тяжкі злочини, наприклад, збройне пограбування, бандитизм. "Навіть якщо людина системно не дружить із законом, що звісно погано, але з цього не витікає, що людина не любить свою рідну землю, що людина не є патріотом. Є люди дуже законослухняні, але в яких патріотизму ні на гріш, і їм байдуже, в якій країні бути законослухняним. А є навпаки люди, які не дружать з законом і з державою, але при тому за свою націю, за свою землю підуть вбивати ворогів і гинути самі. У мене у підрозділі були такі люди, і я за них відповідав, видавав зброю і жодного разу про це не пожалів", - підкреслив Дикий.

Він також наголосив на тому, що не можна формувати окремі підрозділи з в’язнів і засуджених. "Оце на порядок вищі ризики, коли вони у своєму кримінальному середовищі разом сформують підрозділ і отримають зброю…. Тут стоп. Але в нас немає такої потреби. Ми можемо просто по одній людині розкидати в підрозділи. І повірте, один колишній злочинець, якщо навіть виявиться поганим бійцем, він не зіпсує взвод або роту. Можливий навіть варіант навпаки - в нормальному взводі та роті він стане звичайним бійцем як усі", - сказав Дикий.

"Свіжий" закон про мобілізацію - новини, які треба знати про документ

Як повідомляв УНІАН, днями член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що новий законопроект про мобілізацію передбачає, що частина засуджених може долучитися до ЗСУ.

За його словами, передбачається, що засуджені, які отримали покарання без реального відбуття його в місцях пенітенціарної системи (або засуджені з відстрочкою від відбування покарання, або умовно засуджені, які фізично перебувають на волі), можуть бути мобілізовані й також будуть взяті на військовий облік.

Він зауважив, що засуджені, які перебувають у місцях позбавлення волі, теж отримають можливість захищати Україну на фронті. Втім, це неможливо для засуджених за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини й деяких інших найбільш сенситивних злочинів.

Як відомо, 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні за урядовий законопроєкт про мобілізацію. За нього проголосували 243 народні депутати. Тепер профільний Комітет має розібратися з поправками до документа.

Вас також можуть зацікавити новини: