ГУР робило кілька спроб повернути ЗАЕС під контроль України/ фото Енергоатом

Керівник спецпідрозділу ГУР Тимур розповів, які завдання виконувала розвідка та пояснив, чому так і не вдалося повернути контроль над Запорізькою АЕС.

Як розповів розвідник в інтерв’ю "Українській правді", на рахунку його спецпідрозділу - більше 20 великих операцій.

"Наприклад, свого часу впродовж місяця ми тримали "дорогу життя" на Бахмут. Там з нами працювали підрозділи Збройних сил України. Ми працювали разом на Бахмутському напрямку, Авдіївському напрямку, під Горлівкою. Якщо кажемо про Запорізький напрямок, то працювали в районі П'ятихатки, брали участь у бою за Жереб'янки. Якщо про водні операції кажемо – від Скельки до Енергодара – у нас там було декілька висадок", - розповів розвідник.

Відео дня

Також минулого року робили рейд на Нову Каховку, потім на Великий Потьомкінський острів.

"В Новій Каховці метою рейду була розвідка і дорозвідка певних вогневих позицій противника. Заміряли, за скільки часу їм підходять резерви. Коли ми вийшли, десь через добу туди уже приїхали ГРУшники і підрозділ "кадирівців", - розповів він.

Також, за словами Тимура, одним із завдань, яке стояло перед його підрозділом в Енергодарі, було зайти на ЗАЕС і утримувати її, але це не вдалося.

"Вони (окупанти) з усіх сторін підтягнули свої резерви. І артилерійські установки, і бронетехніку. Коли ворог зрозумів, що ми збираємося проводити заходи, то вони накопичили людей у два-три рази більше, ніж було до того, - розповів розвідник.

Він зазначив, що було кілька спроб заходів на ЗАЕС, і головною причиною невдачі була проблема з логістикою.

"Хотіли, планували, заходили, відходили, потім з різних сторін заходили. Зрозумійте, це було питання логістики. Позаду тебе 17 кілометрів і туди нічого не затягнеш із бронетехніки на плавзасобах… Все було складніше, ніж зазвичай на наземних операціях.", - пояснив він.

Ситуація на ЗАЕС

З березня 2022 року Запорізька АЕС перебуває під російською окупацію. З того часу вона постійно знаходиться за крок від катастрофи. Крім того, росіяни перетворили ЗАЕС на військову базу. На майданчику атомного об'єкта перебувають російська техніка та військові. Периметр навколо станції заміновано.

Як зазначав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, ситуація на ЗАЕС "крихка". За його словами, основні проблеми станом на зараз – це закінчення терміну експлуатації ядерного пального у реакторах, а також значне скорочення технічного персоналу станції.

Вас також можуть зацікавити новини: