Російська пропаганда про війну в Україні поширюється у світі відеоігор / фото eurogamer.it

Російська пропаганда щодо військового вторгнення в Україну поширюється у світі відеоігор, йдеться у статті The New York Times.

Так, у грі Minecraft, що належить Microsoft, російські гравці відтворили битву за захоплене окупантами українське місто Соледар, розмістивши відео гри в російській соцмережі ВКонтакте. Канал військової гри World of Tanks, присвячений 78-й річниці поразки нацистської Німеччини, в травні відтворив парад танків Радянського Союзу в Москві в 1945 році. На популярній ігровій платформі Roblox користувач створив масив внутрішніх військ МВС у червні з нагоди святкування Дня Росії.

"Ці ігри і суміжні дискусійні сайти, такі як Discord і Steam, стають онлайн-платформами для російського агітпропу, поширюючи серед нової, в основному більш молодої аудиторії, потік пропаганди, який Кремль використовував для виправдання війни на Україні", - наголошується в статті.

Відео дня

Президент Microsoft Бред Сміт повідомив у квітні, що Служби безпеки компанії виявили недавні спроби Росії "проникнути в деякі з ігрових спільнот", пославшись на приклади в Minecraft і в дискусійних групах Discord.

Як зазначає NYT, хоча деякі матеріали відображають погляди простих росіян, інші приклади свідчать про причетність держави. 

Як нагадує видання, після вторгнення Росії в Україну Microsoft призупинила нові продажі продуктів і послуг в Росію, але росіяни продовжують знаходити способи використовувати її ыгри і такі сайти, як Discord і Steam, щоб охопити більш широку аудиторію.

"Багато прикладів пропаганди наведені російською мовою, що дозволяє припустити, що цільова аудиторія знаходиться вдома або серед російськомовних в сусідніх країнах, включаючи Україну", - йдеться в статті.

Як зазначив у коментарі виданню глава української консалтингової компанії Molfar, яка аналізує онлайн-загрози, Артем Старосєк, дослідники компанії виявили більше десятка випадків прокремлівської пропаганди в Minecraft, Roblox, World of Tanks, World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare і War Thunder. Майже всі вихваляли перемогу Радянського Союзу над нацистською Німеччиною - тему, яку Путін та його радники використовували, щоб заручитися підтримкою сьогоднішньої війни. Деякі з них мали явні зв'язки з політичними партіями або державними установами.

Водночас деякі онлайн - ігри стали полем боротьби з пропагандою РФ

Так, компанія з Німеччини створила комп'ютерну гру Death from Above - симулятор атак українських безпілотників на російські війська. 

А Фінська газета Helsingin Sanomat використовувала відеогру Counter-Strike, щоб показати російській аудиторії наслідки війни в Україні.

Так, у грі була створена карта міста, схожого на українські населені пункти, які постраждали внаслідок звірств окупантів. На карті журналісти розмістили фотографії та записи, які демонструють російську агресію.

Вас також можуть зацікавити новини: