Програма створюється з початковими інвестиціями в розмірі 6 мільйонів доларів США / фото REUTERS

Державний департамент США оголосив про створення Conflict Observatory - проекту для збору, аналізу та надання широкого доступу до доказів скоєних Росією військових злочинів та інших злодіянь в Україні.

Як повідомляє прес-служба Держдепу, Conflict Observatory - спільний проект Esri, провідної компанії, що займається географічними інформаційними системами, лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівської ініціативи з порятунку культури та PlanetScape Ai.

Програма охоплює документування, перевірку і поширення свідоцтв з відкритих джерел.

Відео дня

"Conflict Observatory аналізуватиме та зберігатиме загальнодоступну та комерційно доступну інформацію, включаючи супутникові знімки та інформацію, що розповсюджується через соціальні мережі, відповідно до міжнародних правових стандартів, для використання в поточних та майбутніх механізмах підзвітності. Це включає в себе підтримку суворих процедур ланцюга поставок для майбутніх цивільних і кримінальних судових процесів у відповідних юрисдикціях. Онлайн-платформа буде відкрито публікувати документацію Conflict Observatory, щоб допомогти спростувати зусилля Росії з дезінформації та пролити світло на зловживання", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що програма створюється з початковими інвестиціями в розмірі 6 мільйонів доларів США, а в майбутньому фінансування буде надходити від Європейської ініціативи демократичної стійкості (EDRI).

У березні Білий дім оголосив про виділення EDRI не менше 320 мільйонів доларів для зміцнення демократичної стійкості, просування зусиль з боротьби з корупцією та заохочення дотримання прав людини в Україні та регіоні.

"Ця нова програма спостереження за конфліктами є частиною низки зусиль уряду США як на національному, так і на міжнародному рівнях, спрямованих на забезпечення відповідальності за жахливі дії Росії в майбутньому. ... Ми очікуємо, що інші міжнародні партнерські організації приєднаються в міру реалізації програми. Звіти та аналізи будуть доступні онлайн на веб-сайті ConflictObservatory.org", - додали в Держдепі.

Як повідомляв УНІАН, сенату США вдалося провести процедурне голосування щодо законопроекту про надання Україні військової та гуманітарної допомоги на 40 мільярдів доларів. 81 сенатор проголосував "за", а 11 "проти" під час першого з трьох потенційних процедурних голосувань, що відкривають дорогу до остаточного ухвалення Сенатом законопроекту про фінансування, запитаного адміністрацією Байдена для України.

Вас також можуть зацікавити новини: