Ігор Рейтерович прокоментував відверту статтю головнокомандувача Залужного / фото УНІАН

Політолог, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку, Ігор Рейтерович проаналізував статтю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для The Economist з точки зору військової допомоги Україні.

В ефірі телемарафону він зауважив, що це "дуже тверезе інтервʼю", в якому фактично йшлося про загрози, пов’язані з ресурсами Росії, та те, які військові можливості необхідні Україні для подолання наміру країни-агресора "воювати довго".

"Головнокомандувач ЗСУ не сказав нічого такого, що когось повинно здивувати. Мене дивує те, що дехто його трактує, як якесь песимістичне. Насправді там мова не про це. Йдеться про те, що є певний ризик і певна загроза, якраз пов’язана з ресурсами Російської Федерації, яка збирається воювати довго або миритися, як вони постійно говорять, виключно на своїх умовах. Він дає перелік того, що треба зробити, щоб цього не допустити. Політична підтримка цього є, це виходить зі слів президента, який говорить, що є певні об’єктивні речі, і ми їх враховуємо", – акцентував Рейтерович.

Відео дня

Подібна інформація військового характеру – це сигнал, в першу чергу, міжнародним партнерам, які працюють в форматі, наприклад, "Рамштайна".

"Там, де збираються міністри оборони, і вони говорять про те, яка допомога потрібна Україні. Це сигнал генеральним штабам всіх країн, які є членами НАТО і членами ЄС, з якими Залужний регулярно спілкується і вказує на те, що треба змінити, чого на сьогоднішній день потребує Україна", – додав Рейтерович.

На думку політолога, цей матеріал спричинить додаткові дискусії, але вони будуть конструктивними. Він зауваєжив, що там подано "дуже детальний перелік".

"Я думаю, що з конкретними цифрами якісь матеріали були передані нашим партнерам, щоб вони з ними ознайомлювались і зрозуміли, чим вони в найближчий час можуть Україні допомогти", – зазначив він.

Стаття головнокомандувача ЗСУ може стати поштовхом для деяких конгресменів США не затягувати з розглядом питання допомоги Україні, а також допоможе під час дискусії тим групам конгресменів і сенаторів, що вже неодноразово виступали за її розширення, вважає Рейтерович.

"Зокрема, надати далекобійні ракети, які ми отримали, але поки у невеликій кількості. Давати більше літаків, посилити підготовку льотчиків для того, щоб Україна мала цей ресурс. Тобто це додатковий аргумент тим, хто виступав за розширення допомоги. В тому числі зараз, у контексті голосування за той пакет допомоги, який президент Байден просить конгрес виділити Україні разом з Ізраїлем", – пояснив він.

Також політолог звернув увагу на той факт, що, на відміну від минулорічного інтерв’ю, зараз у статті Залужного не наводяться конкретні цифри в переліку необхідної військової допомоги. Він вважає, що головнокомандувач ЗСУ спеціально не акцентував увагу на тому, що обіцяли партнери і що за фактом дали.

"З того переліку, який був озвучений наприкінці минулого року, Україна далеко не все отримала. Це стосується і танків, і систем артилерійських. Тоді вплив був з точки зору підготовки до відвоювання територій і це дало певний результат. Зараз мова йде більше про стратегічну допомогу і намагання донести до наших партнерів, які є ризики. Що Росія буде робити все для того, щоб максимально цю війну затягнути", – наголосив Рейтерович.

Затягування війни на довгий час не потрібно не тільки Україні, але "не вигідно ні Європі, ні США", тому що це не покращить ситуацію, і вони будуть залишатися під набагато більшою загрозою  майбутнього гіпотетичного нападу з боку РФ.

"Тільки перемога України з подальшим прийняттям до НАТО може цю ситуацію виправити і дати відповіді на ті питання, які зараз всіх хвилюють", – резюмував політолог.

Стаття Залужного для The Economist

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в своїй колонці для видання The Economist написав, що війна в Україні переходить у нову фазу, перетворюючись на позиційну на виснаження, що грає на руку РФ.

Президент Володимир Зеленський прокоментував цю статтю та зазначив, що Україна не перебуває у патовій ситуації в зв'язку із переходом війни на стадію позиційного виснаження. Він акцентував, що треба берегти людей та більше співпрацювати з партнерами для посилення ППО і розблокування українського неба, щоб дати можливість українським захисникам зробити наступальні дії.

На нову статтю головнокомандувача ЗСУ Залужного щодо війни в Україні відреагували і в Білому домі. Тамзазначили, що це є важливим аргументом на підтвердження нагальної необхідності подальшої підтримки України. 

Вас також можуть зацікавити новини: