Окупанти все частіше б'ють по Україні "шахедами"/ скріншот

Поступово дрон-камікадзе Shahed-131/136 стає основним засобом терору у російських окупаційних військ. Вони витісняють ракетну компоненту і стають все більш масовими.

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Україна має на озброєнні ефективні способи знищення і застосовує ефективні методи протидії Shahed-131/136, але їх стає недостатньо і необхідно піднімати питання про посилення ППО альтернативними засобами перехоплення", - підкреслив аналітик.

Він нагадав, що в ніч на 19 листопада в повітряний простір України вторглося кілька груп дронів-камікадзе Shahed-131/136. У підсумку, з 20 Shahed-131/136 було збито в ту ніч 15, а сама операція перехоплення завершилася близько 2 години ночі, продовжившись 5 годин.

Відео дня

"Такі результати змушують задуматися не стільки про неефективність традиційних методів перехоплення, аж ніяк, скільки про їх кількісну нестачу в нинішніх умовах", - зазначив аналітик.

Він пояснив, що зараз для перехоплення "шахедів" застосовуються два типи засобів – це ППО і мобільні групи. Ешелонована ППО, що стоїть на озброєнні України, дозволяє ефективно перехоплювати дані малогабаритні і повільні цілі, використовуючи як гарматну, так і ракетну компоненти.

Коваленко зазначив, що найбільш відомим гарматним засобом перехоплення Shahed-131/136 є ЗСУ Gepard, але так само використовуються і наявні радянські екземпляри ЗСУ-23-4 "Шилка" і 2к22 ЗРГК "Тунгуска".

Серед зенітно-ракетних засобів перехоплення застосовуються ЗРК Crotalе, Alvis Stormer, а так само Стріла-10, "Оса" і ряд інших засобів ураження.

"Але, у них у всіх є один недолік – певний, обмежений радіус охоплення повітряного простору і відсутність його повного контролю. Маршрут польоту Shahed-131/136 може бути прокладений так, що дрон-камікадзе пролетить область і навіть кілька, при цьому, не зайшовши в зону ураження жодного із засобів ППО", - розповів експерт.

Посиленням не мобільних засобів ППО стали мобільні групи перехоплення, які можуть влаштовувати справжнє полювання на дрони-камікадзе і показали вони себе вкрай ефективно. Але росіяни з деяких пір стали прокладати маршрути польоту Shahed-131/136 над важкопрохідною місцевістю. Ліси, болота, русла річок через що мобільним групам все складніше перехоплювати дрони-камікадзе.

При цьому Коваленко зазначив, що до не традиційних засобів перехоплення відносить ту техніку, якої в України немає на озброєнні, але яка б могла з'явитися не просто в найближчій перспективі, а могла б і раніше, якби приймалися відповідні рішення. "А від кого неможливо втекти в повітряному просторі? Звичайно ж, від авіації, літаків і вертольотів", - підкреслив Коваленко.

Атаки дронів-камікадзе по Україні

У ніч на 18 листопада армія РФ атакувала Україну десятками дронів. Ворог запустив 38 БПЛА, більшу частину цілей збили Повітряні сили ЗСУ. Зокрема, вранці відомство повідомило про ліквідацію 29 дронів. Також повітряне командування "Південь" повідомило про ліквідацію 8 БПЛА.  

За словами Коваленка, нічний запуск 39 ударних БПЛА "Шахед" по Україні - це проба пера з боку РФ, яка може супроводжуватися більш серйозними ударами по нашій енергетиці.

Вас також можуть зацікавити новини: