Байден подумує покарати Китай за допомогу Росії / фото ОПУ

Досягнення Росії на фронті в Україні змушують Білий дім переглянути деякі так звані "червоні лінії". Щоб протистояти наступу Росії в Україні, президент США Джо Байден розглядає два нові жорсткі контрзаходи, пише в авторській колонці на The Washington Post оглядач Девід Ігнейшес.

Йдеться про те, щоб покарати Китай за постачання ключових технологій Москві та зняти обмеження на використання Україною американської зброї малої дальності для атак на територію Росії.

"Ці кроки являтимуть собою значну ескалацію ретельно вивіреної політики Байдена щодо підтримки України, яка прагне уникнути прямої конфронтації з Путіним або його ключовим союзником - Сі Цзіньпіном. Той факт, що такі кроки зараз розглядаються, показує зростаючу стурбованість адміністрації уразливістю України на полі бою", - зазначив автор.

Відео дня

Вказується, що особливо делікатною є загроза нових санкцій проти Китаю, оскільки вона виникає в той час, коли обидві країни намагаються стабілізувати свої відносини.

"Але офіційні особи США занепокоєні тим, що Пекін, хоча формально й дотримується своєї обіцянки не постачати зброю Москві, став найбільшим помічником російського оборонного сектору та його повномасштабного вторгнення в Україну", - додав оглядач.

Зазначається, що Китай є найбільшим постачальником до Росії 50 "високопріоритетних" товарів подвійного призначення, а також постачає близько 70% російського імпорту верстатів і 90% імпортованої мікроелектроніки. Крім того, КНР надає Росії супутникові технології, які можуть мати вирішальне значення для зв'язку і націлювання під час ударів по Україні.

Оглядач додає, що не менш сильно офіційні особи США стурбовані тим, що Росія зосереджує війська та техніку на кордоні для нападу на Харків та інші міста на сході України:

"Американська артилерія і ракети малої дальності могли б уразити ці цілі, не загрожуючи глибокими ударами по Росії. Але наразі Сполучені Штати обмежують їхнє застосування всередині України, тому вони не можуть завдати ударів по великих російських центрах матеріально-технічного постачання і збору військ прямо за кордоном. Але ситуація може змінитися, оскільки інші країни НАТО чинять тиск на Байдена, щоб той послабив контроль".

Автор припускає, що, можливо, ми наближаємося до ще одного переломного моменту в Україні:

"У той час як Китай дедалі більше схиляється до партнерства з новою домінантною Росією, Байден роздумує, чи варто поглиблювати свій союз із Києвом. Це потягне за собою нові ризики, але це мало б сенс, якби це могло підтримати хитку Україну та відновити баланс за столом переговорів, за яким в кінцевому підсумку повинна бути улагоджена ця війна".

Удари по території Росії - що говорять у США

Як писав УНІАН, представник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Штати не змінили своєї позиції щодо застосування американської зброї для ударів по російській території - це "не заохочується":

"Наша політика полягає в тому, що ми не заохочуємо і не забезпечуємо можливостей для ударів України за її межами. Але якщо ви подивитеся на ширший контекст нашої політики, ми чітко дали зрозуміти, що Україна не має більшої підтримки, ніж з боку Сполучених Штатів".

Вас також можуть зацікавити новини: