Член оборонного комітету ВР назвав негативні наслідки, якщо Україна буде ще довше думати над законопроектом щодо мобілізації / Колаж УНІАН, фото УНІАН, фото скріншот

Затримка в ухваленні законопроекту про мобілізацію може мати негативні наслідки для військового керівництва та певної кількості військовослужбовців, які зараз проходять службу, у тому числі у зоні бойових дій.

Втім, говорити про те, що якщо цього закону не буде, то мобілізація зірветься - це "перекидання відповідальності", вважає член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Так, за словами нардепа, відсутність цього закону ускладнює військовому керівництву довгострокове планування мобілізації, оскільки воно не знає, на який реальний мобілізаційний ресурс може розраховувати.

Відео дня

"Доки не буде запроваджено облік, вони не знатимуть, на який реально (підкреслюю - реально) мобілізаційний ресурс вони можуть розраховувати", - розповів він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Другі, кого торкнеться відтермінування - певна кількість військовослужбовців, які зараз проходять службу, в тому числі у зоні бойових дій, які мають законні підстави для демобілізації через низку причин, але в умовах воєнного стану позбавлені цієї можливості. 

"Цей закон таку можливість для них запроваджує. Так що це торкнеться їх - для них це буде відкладено у часі, на превеликий жаль. Це величезна проблема. Це одна з причин, чому цей законопроєкт має стати законом якомога швидше", – продовжує Рахманін.

Що стосується поточної мобілізації, то, на переконання нардепа, на ній це жодним чином не відіб’ється. Якихось принципово нових механізмів мобілізації у законопроекті не запроваджено. 

"Там трошки перекладається відповідальність від одних органів іншим. Але на механізми мобілізації, на широкий фундамент законодавчої бази мобілізації це жодним чином не впливає. Говорити про те, що якщо цього закону не буде, то мобілізація зірветься - це перекидання відповідальності", - додав член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Законопроєкт про мобілізацію - останні новини

25 грудня 2023 року уряд подав проект закону про мобілізацію у парламент. Законопроектом передбачалося визначення терміну для звільнення військовослужбовців - 36 місяців. Крім того, пропонувалося застосовувати низку обмежень щодо ухилянтів. 

Втім, одразу два парламентські комітети зауважили, що законопроект про мобілізацію, поданий Кабінетом міністрів у грудні 2023 року, потребує доопрацювання. В законопроекті знайшли корупційні ризики.

10 січня стало відомо, що у фракції "Слуга народу" вирішили повернути Кабінету Міністрів України на доопрацювання законопроект про мобілізацію, що був поданий у парламент у грудні минулого року. 

Вас також можуть зацікавити новини: