В одному з останніх повідомлень Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) йдеться про те, що експерти організації, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції, побачили міни в буферній зоні. Але варто наголосити, що небезпеку вони побачили, бо їм це дозволили російські окупанти.

Нагадаю, що раніше вони не бачили жодних мін чи обладнаних позицій для російських військових на території АЕС. Адже експертів МАГАТЕ просто нікуди не пускали. Тобто, щоб побачити басейни-розбризкувачі та ставок-охолоджувач, або подивитись, що робиться на даху, треба отримати дозвіл російської ФСБ. І хоча ще з минулого літа відомо, що там під водою все заміновано, є свідки, які бачили, що відбувається, експерти МАГАТЕ залишались сліпими. Ба більше, коли було треба, російські окупанти спочатку проводили розмінування, щоб експерти МАГАТЕ подивились і сказали, що "мін немає".

Але навіщо їм зараз дозволили побачити міни? На мій погляд, щоб переключити увагу ЗМІ та світової спільноти від новини про переведення четвертого енергоблока ЗАЕС в "гарячий зупин". А це – дуже небезпечно.

Відео дня

Нагадаю, що раніше в стані "гарячий зупин" в різний час перебували п’ятий та шостий енергоблоки ЗАЕС. Але зараз їх перевели в "холодний зупин". Зокрема, через те, що через порушення норм експлуатації, на них потекли парогенератори, і вони потребують ремонту.

Однак загроза "гарячого зупину" набагато більша. Якщо простими словами, то і в стані "холодний зупин", і в стані "гарячий зупин", в блоках не відбувається ланцюгова реакція. Проте в "гарячому зупині" вивести блок на мінімально контрольовану потужність, щоб ланцюгова реакція почалася, дуже просто. Згідно з регламентом, на це потрібно всього 17 годин. А якщо ще й порушувати регламент, то можна швидше.

При цьому, блок виводиться на мінімально контрольовану потужність геть не для виробництва електроенергії. А для того, щоб накопичити небезпечні радіонукліди. За умови відсутності охолодження розплавлення ядерного палива в реакторі почнеться протягом доби, все це може призвести до радіоактивного викиду й забруднення великих територій.

...в "гарячому зупині" вивести блок на мінімально контрольовану потужність, щоб ланцюгова реакція почалася, дуже просто

Ще один момент - на фоні небезпечної "гри" з реакторами, росіяни почали випускати людей, персонал ЗАЕС, на виїзд з Енергодару (з жовтня 2022 року окупанти забороняли будь-яке переміщення). За моєю інформацією, багато співробітників ЗАЕС скористались можливістю виїхати на підконтрольну Україні територію. А це були люди, які мають українські ліцензії, розуміють, що таке АЕС, як все там працює тощо. Як наслідок, на ЗАЕС зараз катастрофічна ситуація з персоналом. Коли, наприклад, замість 12 осіб, які мають вийти на роботу згідно зі штатним розкладом, виходить лише 6.

Крім того, окупанти намагаються замінити український персонал російським – співробітниками Смоленської та Курської АЕС. Однак ці "спеціалісти", по-перше, мають лише російські ліцензії. По-друге, ніколи не мали досвіду експлуатації реакторів типу ВВЕР-1000/320, адже на цих російських АЕС експлуатуються РБМК-1000. По-третє, вони не знайомі з модернізаціями, які пройшли на нашій станції, не вміють працювати з устаткуванням, яке встановлене на ЗАЕС. Тобто, ні вухом ні рилом не знають, як працювати з українськими реакторами.

Ще одна проблема – на ЗАЕС знищене аварійне реагування: аварійні центри не працюють, пожежної частини, яка обов’язково має бути повністю укомплектована, немає…

На жаль, усе це – від зруйнованого аварійного реагування до порушення ліцензії ДІЯР – українська сторона оформила лише у вербальну ноту. Тобто, відповідного листа отримав лише гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Ще одна проблема – на ЗАЕС знищене аварійне реагування

На мій погляд, це вкрай невірно. Про порушення, які Росія чинить на ЗАЕС, треба кричати на увесь світ. Надавати повідомлення інформаційними циркулярами для всіх держав-членів МАГАТЕ, щоб усі бачили, що Росія порушує ліцензію, переводячи четвертий блок ЗАЕС в "гарячий зупин". Адже у той час, коли ми не виносимо таку інформацію в публічний інформаційний простір, на увесь світ, то Росія, маючи величезний штат агентів впливу, штампує ноти в МАГАТЕ одна за одною. Причому, з найбезглуздішими заявами на кшталт того, що Україна, мовляв, постійно атакує ЗАЕС десятками безпілотників.

Дійсно, в таких повідомленнях немає логіки. Але все виглядає так, що Україна програє інформаційну війну навколо ЗАЕС.

Ольга Кошарна, експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки