'ЗСУ йдуть через мінні поля': експерт пояснив, чому контрнаступ не буде швидким

Росіяни місяцями готувались до українського контрнаступу, створивши систему інженерних та фортифікаційних споруд. Україна втрачала час, поки партнери думали, чи передавати нам необхідне озброєння.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL заявив військовий експерт Владислав Селезньов, коментуючи чому темпи контрнаступу здаються повільними.

"Росіяни отримали час на підготовку потужної системи інженерних та фортифікаційних споруд не лише на південному фасі українсько-російського фронту, а й на східному. Відповідно, зараз наш контрнаступ проходить у дуже складних умовах – через мінні поля, через серйозно укріплені рубежі оборони. Причому на півдні Запорізької області таких рубежів оборони щонайменше три. За таких умов відправляти буквально на лобові штурми українські штурмові бригади – це означає занапастити наших воїнів. Хіба це є метою нашої контрнаступної кампанії? Ні. Наше завдання – не померти за Україну, а знищити ворога заради нашої перемоги. Саме цим опікується український Генеральний штаб під керівництвом Валерія Залужного", - зазначив Селезньов.

Відео дня

Для того, щоб реалізувати ці плани, потрібні ресурси та час. Експерт звернув увагу, що за червень українські воїни знищили втричі більше російської артилерії, ніж зазвичай протягом місяця. Також спостерігається значне збільшення щодо знищення ворожих систем протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби, радіотехнічної розвідки, інженерних машин, у тому числі для мінування типу "Землеробство".

"Ми знищуємо об'єкти, які знаходяться глибоко в тилових районах російської окупаційної армії, перетворюючи на попіл їхні командні пункти, пункти управління, зв'язку, склади з боєприпасами, місця зосередження техніки. Тобто все те, що вони тримають на випадок масштабного контрнаступу, ми наперед знищуємо. Тому що, не маючи таких ресурсів, ворог у перспективі фактично не зможе чинити нам серйозного опору", - пояснив експерт.

У росіян втрат у техніці більше, ніж в українських Сил оборони, які ведуть наступ. Водночас військова наука визначає, що втрати сторони, яка наступає, як мінімум, утричі більші, ніж сторони, яка обороняється.

"Чому в нашому випадку так виходить? Тому що, перш ніж перейти до контрнаступу, ми знищуємо ворожий військовий потенціал. Тому на цьому етапі ключове – не звільнені квадратні кілометри, а збережені життя та здоров'я наших воїнів та знищення ворожого військового потенціалу", - зазначив експерт.

Контрнаступ ЗСУ - останні новини

Сили оборони нарощують успіх на Бахмутському напрямку та просуваються на Запоріжжі. Експерти ISW, заявляють, що на цих двох напрямках спостерігається стійка тенденція до просування українських військових вперед. 

Вчора президент України Володимир Зеленський розповів про український контрнаступ. Глава держави наголосив, що українські воїни просуваються вперед на фронті. 

Вас також можуть зацікавити новини: