Зараз росіяни кличуть "Бабою Ягою" усі нічні важкі дрони українців / колаж УНІАН, фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Вночі до російських окупантів на фронті прилітає "Баба Яга", від якої майже немає порятунку. Єдина надія, що цього разу вона принесе смерть комусь іншому, а не тобі. Як пише видання Forbes, російсько-українська війна породила свою легенду, яка є страшною тільки для загарбників.

"Російські солдати навчилися боятися української "Баби Яги", важких дронів-бомбардувальників, які літають вночі, зависаючи над їхніми позиціями та обрушуючи згори руйнування на танки та позиції піхоти", – йдеться у публікації. 

Зазначається, що легкі дрони добре себе показують вдень, а от великі безпілотники є занадто легкою ціллю навіть для стрілецької зброї. Саме тому єдина можливість задіяти важкі дрони-бомбардувальники – вночі, коли їх не видно неозброєним оком. Гул гвинтів, за висловлюваннями самих окупантів, схожий на вереск бензопили, хоч і видає присутність безпілотника поруч, справляє при цьому вкрай гнітюче враження на росіян.

Як зазначає Forbes, спочатку назва "Баба Яга" застосовувалася лише до групи бомбардувальників-октокоптерів R18, якими користувався підрозділ "Аеророзвідка". Але пізніше це стало загальним прізвиськом для всіх українських дронів-бомбардувальників, які прилітають по душі росіян в темний час доби.

На відміну від інших дронів, "Баба-Яга" є абсолютно нечутливою до радіоелектронних перешкод. На запитання, чи ефективний їхній РЕБ, один російський солдат відповів: "Для малих безпілотників — так, але ніщо не врятує від "Баби Яги".

За свідченнями росіян, принаймні деякі екземпляри "Баби Яги" оснащуються терміналам Starlink – супутниковий зв’язок заглушити вкрай важко. Також вивчення збитих екземплярів свідчить, що це справжні витвори технічного мистецтва: електроніка грамотно зібрана за хорошим стандартом і, що важливо, все – українського виробництва, а не китайський продукт під ребрендингом. Росіяни кажуть, що у них нічого подібного немає.

Зараз в Україні використовують багато різних моделей нічних бомбардувальників – від перероблених промислових і сільськогосподарських безпілотників DJI до власних українських розробок на кшталт "Аеророзвідка R18", "Кажан 620" та "Вампір". Типовий дрон вартує близько 25 тисяч доларів.

Оскільки РЕБ проти "Баби Яги" не працює, росіяни знайшли лише два способи зупинити її: FPV-дрони-перехоплювачі та снайпери. FPV-дрони з нічним баченням атакують Бабу-Ягу у стилі камікадзе, і у відповідь бомбардувальники тепер мають супровід менших безпілотників, щоб знищити перехоплювачі.

Кожен російський піхотний взвод має снайперську групу. Принаймні деякі російські снайпери оснащені тепловізійними прицілами, що дає їм певний шанс вразити "Бабу Ягу". В мережі є кілька відео, які свідчать, наскільки непросто збити дрон таким чином.

У міру того, як росіяни намагаються знайти способи протидії, українці вдосконалюють "Бабу Ягу". Усе більше уваги приділяється питанням непомітності і захисту від перешкод. Тож незабаром "Баба Яга" прилітатиме до росіян "мовчки".

Війна дронів в Україні

Як писав УНІАН, статистика, зібрана аналітиками відкритих даних, свідчить про значну перевагу України у застосуванні дронів-камікадзе на фронті. Хоча у росіян дронів не менше, вони мають один принциповий недолік, який робить їх малоефективними.

Разом з тим Україна не квапиться захищати свої технічні розробки на правовому рівні. За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності, від початку повномасштабної війни Україна подала лише 4 заявки на міжнародний патент щодо безпілотних технологій. Росія за цей час подала 342 заявки.

Вас також можуть зацікавити новини: