Російський "Ланцет" - продукт тривалої роботи великого колективу / фото wikipedia.org

Україна поки що не має паритету з Росією в масовому виробництві власних безпілотників великого радіусу дії, оскільки противник почав працювати в цьому напрямку значно раніше і більш системно. Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів Андрій Штепа, співзасновник компанії AirUnit, яка продає іноземні та виробничі власні FPV-дрони для фронту.

"Проблема всіх напрямків - нестача спеціалістів. Їх не стає більше – когось мобілізують, хтось їде з країни. Дехто з певних причин не хоче працювати, все це морально складно для всіх", – пояснює Штепа системний дефіцит дронів в українській армії.

За його словами, знайти компоненти і комплектуючі для складання, щоб налагодити виробництво в Україні – не проблема. Труднощі саме з кадрами.

Відео дня

"Багато хто подумав, що вони - шалені інженери, розробники, і зараз створюють продукти, які з руками і ногами заберуть. Але вже більше року вони сидять нікому вони не потрібні і не включаються в наші команди через уявну першість", - розповідає підприємець про труднощі з пошуком персоналу.

Говорячи про російські безпілотники, Штепа наводить приклад розвідувального БПЛА "Орлан", який може літати на 600 км. За словами підприємця, Україна зараз не має нічого еквівалентного і не матиме ще довго.

"Над "Орланом", "Ланцетом" та іншими подібними дронами працюють по 2000 чоловік, у нас такого в принципі немає. Говорити, що ми відстали або якісь неповноцінні, або ми щось не вміємо або не робимо - це трохи неправильна точка зору. Я на це дивлюся так, що ми просто тільки-но почали", – заявив Штепа.

За його словами, в "Ланцетах" і "Орланах" використовується компонентна база 2006 року виробництва, що вказує на реальний строк їх розробки.

Дрони на озброєнні України

Як писав УНІАН, в даний час сили оборони активно застосовують безпілотники різних типів. Тільки в рамках державного проекту "Армія дронів" вдається забезпечити війська такою кількістю безпілотників, щоб з їх допомогою знищувати сотні одиниць ворожої техніки на тиждень. Але більшість з цих БПЛА - імпортні.

В рамках партнерства з турецькою компанією Baykar планується розгорнути виробництво ударно-розвідувальних дронів Bayraktar вже на території України. Але станеться це не раніше ніж через півтора року.

Вас також можуть зацікавити новини: