Brexit виявився катастрофою, яку ще можна виправити / Flickr/freeimage4life

Коли вихід Великої Британії з Євросоюзу лише почали обговорювати, він здавався не більше, ніж відмовою від «участі в команді». Але переговори про Brexit виявилися дійсно проблематичними. Частково це сталося через надмірне спрощення в обіцянках, які виборцям дали перед горезвісним референдумом.

Але тепер ситуація здається інакшою. На думку американського оглядача Bloomberg Баррі Рітольца, ніякого Brexit не буде. А в 2023 році ці події вже будуть здаватися чимось смішним, ніби якийсь втрачений епізод серіалу «Вежі Фолті».  Автор пропонує Великій Британії три кроки, які їй варто зробити, щоб виправити ситуацію.

По-перше, час визнати переконання опонентів. На будь-яких переговорах чи дебатах кожна сторона повинна розуміти чужі погляди. Якщо цього не зробити, ситуація заходить у глухий кут. З цієї причини жорстким політикам ніколи не вдається успішно керувати урядами. Ті, хто хоче, щоб Британія лишилася в ЄС, не повинні оголошувати команду охочих відмовитися від союзу безчесними чи недостойними.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Безглузда мрія про Brexit наближається до свого кінця

Звісно, прихильники виходу з європейської організації брехали перед референдумом. Вони також використовували расистські залякування і грали на страху перед чужинцями, щоб насторожити виборців. Але якщо відкинути всю цю риторику ненависті, в корені лишиться важлива проблема права кожної суверенної країни вести міжнародну політику, контролювати свої кордони і вирішувати, хто буде громадянином, а хто ні. Ось це дійсно реальні і складні проблеми. І прихильники ЄС теж не завжди підходили до них відверто і прямо.

Табір Brexit повинен визнати, що їхні обіцянки вийти швидко, дешево і легко – це лише видавання бажаного за дійсне в кращому випадку. А в гіршому – це обман. Переговори, які тривали більше двох років, добре продемонстрували, наскільки дорогим і складним буде відмова від членства в ЄС. І прихильники виходу, відмовляючись визнавати дійсність, лише погіршують нинішнє скрутне становище.

Другий крок – перезапустити дебати. Час зрозуміти, що всі зусилля, націлені на проведення м’якого Brexit, були марною тратою часу. І це безповоротні втрати. Прем’єр-міністру Великої Британії Терезі Мей довелося мати справу з неможливою місією створити якийсь більш-менш прийнятний сценарій. Зважаючи на всі неймовірні обіцянки табору за вихід з ЄС, її робота була приреченою на провал з самого початку. Не дивно, що вона нічого не змогла добитися. Тому в інтересах країни їй потрібно піти у відставку незалежно від того, якими будуть результати голосування за вотум недовіри.

Новому прем’єр-міністру потрібно визначити, що пропонує кожна зі сторін. Можливо навіть доведеться провести новий референдум. Але замість спрощеного прямого голосування в ньому повинна бути відображена реальність. Власне, будь-який новий референдум не повинен пропонувати лише дві відповіді: піти чи лишитися. Він повинен позначити дві дуже реальні речі: реальну ціну виходу і довгострокову шкоду для економіки, а також пояснення, що ЄС доведеться мати справу з проблемами національного суверенітету, якщо Британія залишиться.

Країні потрібно взяти всі обіцянки прихильників Brexit, які вони зробили на минулому референдумі, відкинути ті, які виявилися порожніми, і почати працювати над тим, що лишилося.

Читайте такожПровал Brexit: Мей назвала найгірший сценарій для Великої Британії

Третій крок – покращити Євросоюз. Теорія ігор частково пояснює, чому ЄС довелося зайняти таку жорстку позицію щодо Великої Британії. Принаймні, щоб іншим країнам теж не здалося привабливим відмовитися від членства. Але ця позиція вже донесена до всіх. І мислення другого порядку пропонує нову можливість: використати хаос навколо Brexit, щоб розібратися із законними викликами міжнародних відносин, суверенітету і безпеки, які стосуються всіх країн-учасниць ЄС.

На що це може бути схоже? Можна зміцнити свою прихильність до НАТО і до спільних зобов’язань в його рамках, вирішити кризу через наплив біженців з Африки і Близького Сходу на рівні всього ЄС, розглянути способи приборкання загроз для безпеки з боку Росії і економічних викликів від Китаю. Все це створює водночас і загрози, і можливості.

У підсумку лишається наступне: британці зрозуміли, що Brexit не буде ні безкоштовним, ні простим, численні серйозні проблеми були підняті, і ЄС доведеться їх вирішувати в інтересах всього союзу.