Вашингтону варто згадати, чому він допомагає Україні в обороні від Росії / https://www.facebook.com/president.gov.ua/

У 2014 році кілька днів поспіль колишній заступник помічника міністра оборони США Евелін Фаркас прокидалася в ранці з думкою: «Господи, хай українські військові будуть досі живі». Вона боялася, вночі росіяни могли скористатися своєю чисельною перевагою і вбити тисячі українців, які опинилися в пастці на власних базах ВМС і ВПС.

Про це вона пише на сторінках Washington Post, нагадуючи, як Росія швидко окупувала Крим у 2014 році. За лічені години українські військові на різних базах були заблоковані на власній же території російськими військами. Якби вони почали відбиватися, їх би точно всіх знищили. Якби українці не чинили опір, було не відомо в ті часи, як би вони змогли вийти.

Читайте такожВ американському Конгресі підтримали обов'язкове виділення військової допомоги Україні

Відео дня

«Моя робота як заступника помічника міністра оборони полягала в тому, щоб очолити команду, яка розробляла пропозиції для тогочасного міністра оборони США Чака Хегела і президента Барака Обами, як США можуть допомогти Україні захистити себе від подальшої російської агресії», - пояснює Фаркас.

Ситуація була напружена. Корумпований проросійський президент України Віктор Янукович, перемогти на виборах якому допоміг голова виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт, роками керував розграбуванням країни. Українським військовим бракувало забезпечення. Тому вони здалися без бою. Росія домінувала на морі й в повітрі, захопила Крим і розв’язала війну на Донбасі, регіоні, «розділеному між етнічними українцями і росіянами». Від самого початку уряду України була потрібна як летальна, так і нелетальна допомога від країн Заходу. Адміністрація Обами оголосила про виділення пакету нелетальної допомоги на 53 мільйони доларів того ж року. Тогочасний президент України Петро Порошенко зауважив: «Ковдри і прилади нічного бачення важливі, але не можна перемогти у війні за допомогою ковдри».

Республіканці в Конгресі критикували Обаму за те, що він не передав зброю. У свою чергу, президента Дональда Трампа хвалили за те, що він схвалив продаж зброї Україні в 2017 році включно з протитанковими ракетами Javelin. Саме ці ракети нинішній український президент Володимир Зеленський згадав у телефонній розмові з Трампом 25 липня. Через цю розмову в Палаті представників Конгресу тепер розпочали процедуру імпічменту.

Читайте такожTime: Україна не може зрозуміти суперечливі сигнали адміністрації Трампа

Трампа звинувачують у блокуванні військової допомоги на 400 мільйонів доларів в той же час, коли він підштовхував Зеленського до пошуку компромату на Джо Байдена і його сина.

В контексті війни в Україні, яка досі триває, а також політичної війни між США і Росією поведінка Трампа вказує на те, що чинний президент з презирством ставиться до своїх конституційних обов’язків. Йому бракує вміння керувати американськими військовими й дипломатичними ресурсами. Але також це нагадує і про його постійне загравання й спроби задобрити Володимира Путіна, незаперечного ворога США. Мотиви Трампа можуть бути внутрішньополітичними. Але гостра потреба захиститися від махінацій Путіна – це, перш за все, те, що зробило Україну уразливою до тиску американського президента.

У 2016 році українські чиновники знайшли бухгалтерію, в якій були чітко записані виплати Манафорту від колишнього українського уряду. В цей же час Манафорт заперечував повідомлення про те, що він зіграв головну роль у пом’якшенні підтримки Республіканської партії допомоги Україні у війні проти Росії.

До і після того українці помирали від рук російських військових елементів, існування яких Кремль заперечує. Цього року росіяни й один українець були звинувачені в Нідерландах у справі про знищення малайзійського рейсу MH17 над територією України пострілом з російської системи «Бук». Загинули 298 людей. Підтримувані Росією сили не змогли прокласти собі шлях до Києва, зайшовши в глухий кут на Сході України. Така ситуація зберігається вже п’ять років.

За цей час США передали українській армії військової допомоги на мільярд доларів. ЄС і західні союзники надали мільярдні позики й мільйони у формі інших пакетів підтримки. Тим часом, війна триває ще один рік. Washington Post нарахував на Донбасі понад 10 тисяч загиблих, а в ООН повідомляють про смерть більш ніж 13 тисяч людей. Українці справедливо наполягають, що Росія не має права на їхню територію, так само як і права визначати їхнє політичне майбутнє.

Читайте такожForbes: Байдужість Заходу до цілісності України розв’язала руки агресивній Росії

«Ми підтримуємо Україну, щоб зупинити Путіна. Якщо Росія доб’ється успіху в Україні, вона застосує військову агресію знову. Зрештою. Росія може виступити проти союзника НАТО, що автоматично буде вимагати від нас вирушити на війну, згідно зі статтею 5, яка говорить, що атака проти одного – це атака проти всіх», - пише Фаркас.

Вона нагадує, що цього літа українці обрали президентом Володимира Зеленського – 41-річного підприємця і політичного новачка, який збудував передвиборчу платформу на темі боротьби з корупцією. Він хоче добитися миру з Росією. В такому разі Трамп повинен був збільшити підтримку України, щоб зміцнити Зеленського на переговорах з Путіним. Замість цього стало відомо, що його адміністрація заморозила життєво важливу допомогу Україні. А ще були вимоги під час телефонної розмови почати розслідування проти Байдена.

«Уявіть, що наш президент натякає союзнику по НАТО, який перебуває під атакою, приміром Великій Британії, що він прийде на допомогу в обороні лише тоді, якщо прем’єр-міністр Борис Джонсон зробить йому послугу. Або навпаки, уявіть що інший лідер союзної країни, такий як прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, скаже, що він допоможе оборонятися, якщо Трамп допоможе йому в політиці», - йдеться в статті.

Читайте такожАмериканські ЗМІ про розмову Трампа і Зеленського: Президенту США кінець, але Байден теж постраждає

Це той сценарій, в якому Трампа зараз звинувачують. Якби його дії лишилися в таємниці, Україна могла б не отримати військову допомогу. Український уряд потенційно міг би шантажувати американського президента, погрожуючи оприлюднити його таємні вимоги. Будь-яка інша країна, чиї шпигуни отримали б доступ до тексту цієї розмови, зробили б те саме. Тоді до дій Трампа одночасно можна було б зарахувати зраду довіри суспільства, шахрайську маніпуляцію коштами, блокування політики США і створення ризиків для контррозвідки.

Більшість працівників уряду з доступом до чутливої для безпеки інформації пошкодували б про такий епізод. А Трамп каже, що його телефонна розмова із Зеленським була «ідеальною». Тож, слава Богу, небезпечна таємниця була розкрита.

«В той час, як Конгрес працює над розслідуванням проти Трампа, об’єднаний федеральний уряд повинен продемонструвати Путіну й всьому світу, що на війні з Росією США стоять на боці України. Ми повинні приєднатися до європейських країн у тиску на Росію, щоб вона виконала Мінські угоди, розроблені для захисту українського суверенітету, а також подбати, щоб Україна не стала розмінною монетою ані на геополітичній шахівниці, ані заради політичної вигоди американського президента», - йдеться в статті.