Днями Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що настав час реформувати як Раду безпеки, так і систему Бреттон-Вудс, щоб вони відповідали "реаліям сьогоднішнього світу". Але, на мій погляд, до цього треба ставитися спокійно й не робити сенсацію. Її немає.

Річ у тім, що, по-перше, теперішню конструкцію організації реформувати неможливо. Треба або, так би мовити, поставити на цьому питанні крапку і більше до нього не повертатися, або перезасновувати саму організацію.

По-друге, таких заяв насправді робиться безліч, це нічого не означає. Антоніу Гутерреш в цьому плані не оригінал, до нього схожі заяви робилися, певно, років сорок. Проте від того, що генсек ООН сказав про реформу і до реальної реформи – дуже, дуже далеко. Росія це чудово розуміє, тому себе так нахабно й поводить.

Відео дня

Відтак питання не в заявах, а що можна реально зробити. А реально можна спробувати скористатися досвідом, який в Організації об’єднаних націй вже був – через ненадання повноважень російській делегації.

Росію можна не допустити до роботи в органах ООН

Росію не треба виганяти, виключати з ООН (адже виключають тих, кого приймають, а Росію не приймали), але не допустити до роботи в органах ООН можна. Нагадаю, Південно-Африканську республіку за її злочини апартеїду не допускали до роботи у всій системі органів ООН. Тобто мова не лише про Радбез.

Як це можна зробити? Перед засіданням кожної Генасамблеї засідає Комітет з перевірки повноважень. Це невеличкий орган, який складається з дев’яти країн і який приймає рішення простою більшістю. При цьому, ні у кого немає права вето. Тобто, якщо п’ять країн проголосують за недопуск до засідання Генасамблеї ООН російської делегації, цього буде достатньо. Отже, можна сподіватися, що в разі, якщо політичне рішення на цей предмет буде прийнято, то російську делегацію просто не визнають такою, що має повноваження брати участь у роботі наступної сесії як Генеральної асамблеї ООН, так і Ради безпеки ООН.

На цьому етапі, поки ми не можемо нічого змінити в юридичній площині через чинну конструкцію ООН, це, мабуть, єдиний спосіб усунути Росію від участі в роботі цієї організації. А далі – подивимось. Врешті, Росія не вічна. Вже кілька днів можна спостерігати, як утворюється Білгородська народна республіка… Так що, може так статися, що справа Росії в ООН вирішиться сама собою.

Володимир Огризко, дипломат, керівник Центру досліджень Росії, колишній міністр закордонних справ України