Борис Джонсон відставка / фото REUTERS

7 липня 2022 року відбулася відставка Бориса Джонсона.Свою відставку підтвердив сам Джонсон. Криза в британському уряді назрівала вже кілька місяців. У 2022 році велика частина британців виступала за відставку Джонсона, а Консервативна партія оголосила прем'єру вотум недовіри.

Що відомо про біографію та кар'єру Бориса Джонсона, його сім'ю та допомогу Україні - читайте на УНІАН.

Біографія Бориса Джонсона

Народився майбутній прем'єр-міністр Великобританії 19 червня 1964 року в Нью-Йорку, де працював його батько. Його повне ім'я - Олександр Борис де Пфеффель-Джонсон. Він мав багато іменитих предків. Ім'я Борис отримав на честь російського емігранта, якого його батьки зустріли в Мексиці.

Відео дня

Початкову школу Борис закінчив у Брюсселі, потім з сім'єю переїхав до Великобританії. Вищу освіту здобув в Оксфорді. Після навчання працював журналістом в газетах Times і The Daily Telegraph. Писав статті для читачів-консерваторів. Під час роботи журналістом часто критикував Європейський Союз і був противником євроінтеграції.

Політичну кар'єру Джонсон почав в 2001 році у віці 37 років. На парламентських виборах 2001 року він був обраний членом Палати громад британського парламенту як представник Консервативної партії. Депутатом парламенту був до 2008 року. 

У 2008 році переміг на виборах мера Лондона. На посаді мера велику увагу приділяв транспортним проблемам та боротьбі зі злочинністю. Був прихильником виходу Британії з Євросоюзу. На роботу Джонсон показово їздив на велосипеді. Мером Лондона був до 2016 року.

У 2016-2018 роках був призначений міністром закордонних справ Британії. На цій посаді відзначився різкими негативними висловлюваннями на адресу багатьох політиків, зокрема, до Володимира Путіна. Самостійно подав у відставку через розбіжності з Терезою Мей щодо виходу з ЄС.

Борис Джонсон біографія / фото REUTERS

Кар'єра і відставка Бориса Джонсона

У 2019 році Борис Джонсон був обраний прем'єр-міністром Великої Британії. Після вступу на посаду заявив, що за всяку ціну виведе Великобританію з Євросоюзу. У 2020 році членство Британії в ЄС було припинено. 

Під час пандемії коронавірусу політика Джонсона неодноразово піддавалася критиці. У 2020 році він навіть отримав Шнобелівську премію в галузі медицини "за використання пандемії COVID-19, щоб навчити світ тому, що політики мають більший вплив на життя і смерть, ніж вчені та лікарі".

У 2022 році Джонсону оголосили вотум недовіри. Однією з причин вотуму стало те, що прем'єр проводив таємні багатолюдні вечірки під час пандемії коронавірусу і порушував запропоновані ним же методи боротьби з COVID-19.

Крім того, Джонсона критикують за призначення на політичну посаду Кріса Пінчера - політика, якого звинувачують у сексуальних домаганнях. Джонсон знав про ці звинувачення, але все одно прийняв його на роботу.

Борис Джонсон і Україна

Борис Джонсон завжди підтримував територіальну цілісність України, засуджував анексію Криму і критикував політику Путіна. Після початку повномасштабної війни Джонсон підтримував Україну. Британія надавала Україні гуманітарну та військову допомогу, а також приймала переселенців.

З 24 лютого Джонсон двічі приїжджав в Україну - перший раз 9 квітня, другий раз - 17 червня. Під час візитів британський прем'єр обговорював поставки важкого озброєння Україні, посилення санкцій проти Росії і гарантії безпеки після закінчення війни.

За час правління Джонсона Велика Британія передавала Україні зброю та фінансову підтримку. Зокрема, Україна отримала чимало британських систем РСЗВ. 17 червня Джонсон запропонував розпочати програму навчання українських військових у Великобританії по роботі із західною артилерією. Також британський прем'єр закликав інші країни збільшити військову допомогу для України.

У липні Джонсон заявив, що Україна зможе повернути всі окуповані Росією території. 16 квітня 2022 року Росія заборонила Борису Джонсону в'їзд на свою територію.

Вас також можуть зацікавити новини: