Після атаки на кораблі Чорноморського флоту в Севастополі, РФ доповнила свій перелік "недружніх країн". Зокрема, до списку потрапили 14 підконтрольних британцям земель. Саму ж Велику Британію росіяни звинуватили у  причетності до підготовки цієї атаки на свої бойові кораблі, а також у підриві "Північного потоку-2".

Щодо співпраці Британії з Україною, вона ще до повномасштабного вторгнення концентрувалась на посиленні засобів боротьби на морі. Саме британці допомагали нам у відтворенні  заводів у Херсонській та Миколаївських областях, які мали б відбудувати новітній український флот. Саме британці почали нам передавати новітні ракетні катери, навчали наших військово-морських спеціалістів та допомагали з розробкою нової стратегії застосування українського флоту. Тобто цей партнер - завжди був флагманом в контексті відродження українських ВМС.

Лондон давно зайняв чітку антиросійську позицію

Відео дня

Також, певно, не варто нагадувати, що з початку повномасштабного вторгнення РФ, Британія стала однією з перших країн, які почали активно допомагати Україні: британські політики об'єднували країну у допомозі Україні та одночасно у спротиві впливу російських грошей. Згадайте Бориса Джонсона, Ліз Трасс та Бена Уоллеса. Це - чи не найяскравіші антиросійські політики світу. 

З початком повномасштабного наступу на Україну, Британія планувала відійти від російського експорту до початку 2023-го року. Але показово на 100% відмовилась від російських товарів вже в липні. Тож на початок листопаду цілком встигає завершити будь-які економічні відносини з РФ. 

Росіяни втратили і свої рахунки у Лондоні, і неформальний вплив на британських політиків

Ще одна конкретна причина, чому Кремль звинувачує у всіх смертних гріхах саме Британію, є ефективна робота британської розвідки, яка є нашими "очима та вухами" впродовж всього періоду повномасштабної війни. Все-таки, МІ6 — одна з найактивніших розвідувальних структур світу. Таке співробітництво Британія спочатку ініціювала, а потім перетворилась на ключову ланку у взаємодії розвідувальних служб країн НАТО та України. І сьогодні росіянам це дуже не до вподоби. 

Лондон давно зайняв чітку антиросійську позицію. Зокрема, і через "особисті рахунки" з росіянами. Випадок у Солсбері був названий "першою атакою на британській землі, напевно, з часів Другої світової". Росіянам це не пробачили.

Зараз британці стали потужними ворогами Росії

Фактично, британцям вдалось ефективно знищити найбільшу шпигунську мережу Росії за кордоном. Наприклад, була проведена така собі  операція з руйнування "Лондонграду", завдяки якій столиця Великої Британії припинила бути місцем відмивання грошей російських олігархів. 

Цікаво, що свого часу навіть Консервативна партія фінансувала свої  кампанії з грошей олігархів РФ. Мільярди "російських" доларів проходили через британські фінансові установи, російські олігархи володіли декількома газетами та транспортними компаніями, але врешті вони були позбавлені цього. Росіяни втратили і свої рахунки у Лондоні, і неформальний вплив на британських політиків. 

Тому Велика Британія ще у 2019-му році (коли було оприлюднено проміжний звіт про національну безпеку) була названа РФ ключовою загрозою.

І  не дивно, що зараз британці стали потужними ворогами Росії. 

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"