Байден запевняє, що підтримка України триватиме, але це залежить від Конгресу / фото president.gov.ua

Внутрішньополітична поляризація в США позначається на зовнішній політиці цієї держави, що викликає серйозне занепокоєння в союзників та партнерів. Особливо у контексті підтримки України. Про це пише Financial Times, аналізуючи скандал з тимчасовим бюджетом США, звідки викинули допомогу Україні.

Видання зазначає, що офіційні особи США, включно з президентом Джо Байденом, тривалий час висловлювали впевненість, що Конгрес продовжить надавати Україні мільярди доларів допомоги навіть в умовах високої напруги в розділеному Вашингтоні. Однак ситуація з американським бюджетом, в якому Київ позбавили будь-якої допомоги, показала, наскільки непередбачуваною може бути підтримка США.

"Наші союзники та вороги бачать, що існує дуже серйозне питання щодо Америки. Наступний раунд фінансування пройде, але щоразу стає все важче", — сказав стратег республіканців Даг Хей.

Відео дня

"Проблема зараз в тому, і це важливо для європейців, що наростаюча політична поляризація Америки поширилася на зовнішню політику", – сказав Макс Бергманн, директор програми Європи, Росії та Євразії Центру стратегічних і міжнародних досліджень вашингтонського аналітичного центру.

І хоча після скандального ухвалення тимчасового бюджету Вашингтон продовжив запевнювати у подальшій підтримці України, питання залишається вкрай гострим. Член Палати представників від Демократичної партії Ебігейл Спанбергер каже, що бачить поступове скорочення республіканської підтримки України в нижній палаті Конгресу, описавши це як "успіх російських пропагандистів".

"Ми спостерігаємо відхід від підтримки [України] з боку деяких моїх колег-республіканців, які все більше не бажають підтримувати американські цінності та справу демократії", — поскаржилася вона, але запевнила, що налаштована оптимістично щодо подальшої підтримки Києва.

Співрозмовники Financial Times серед спостерігачів та помічників конгресменів висловили припущення, що Конгрес би неодмінно ухвалив допомогу Україні, якби йшлося лише про неї, а не про весь бюджетний пакет загалом. За словами одного високопоставленого помічника Конгресу, ухвалення тимчасового бюджету вирішувало одне головне завдання – уникнути "шатдауну" і забезпечити фінансування уряду США тут і зараз.

Втім частина співрозмовників Financial Times запевняє, що до фінансування України теж є питання, і Байдену треба краще пояснити конгресменам стратегію цих видатків та, можливо, піти на поступки республіканцям у чомусь.

"Можливо, у майбутньому з’явиться певна угода, але це буде досить висока ціна з республіканцями в Палаті представників", – кажуть джерела.

Американська підтримка України – останні новини

Як писав УНІАН, в суботу Конгрес США ухвалив тимчасовий бюджет на 45 днів, в якому не було передбачено видатків на підтримку України. Після цього в Білому домі стали наполягати, що про повне й остаточне припинення допомоги Україні наразі не йдеться. Ба більше, в адміністрації Байдена навіть пообіцяли, що найближчими днями оголосять новий пакет допомоги за рахунок коштів, що були передбачені попереднім бюджетом.

Крім того, сьогодні президент Байден спеціально провів велику відеоконференцію з головними союзниками та партнерами, аби запевнити їх, що США не вийшли з гри та продовжать підтримувати Україну. За його словами, Конграс неодмінно затвердить наступний раунд фінансування допомоги українцям.

Вас також можуть зацікавити новини: