В одного з учасників випробувань вакцини з'явилися симтоми, схожі на запалення спинного мозку / Фото: REUTERS

Оксфордський університет розробляє вакцину від коронавірусу спільно з британсько-швейцарським фармакологічним гігантом AstraZeneca.

Читайте такожСпалах COVID-19 виходить з-під контролю, вакцина не допоможе – ООННа початку місяця клінічні випробування препарату були зупинені після того, як один з добровольців несподівано захворів "незрозумілою хворобою". Тепер в університеті запевняють, що це сталося не з вини вакцини.

Як пише Fobes, пояснення з'явилися в оксфордському інформаційному листку для потенційних учасників випробувань.

Відео дня

"Після незалежного розгляду ця хвороба вважається такою, що навряд чи може бути пов'язана з вакциною. Або ж відсутні переконливі докази, які б довели чи спростували зв'язок хвороби з вакциною", - йдеться в інформації від Оксфордського університету.

AstraZeneca зупинила клінічні випробування препарату 6 вересня. Невдовзі після того процедури відновилися у Великій Британії, Бразилії й Південній Африці. Однак, не відомо, чи США теж дозволить повернутися до випробування вакцини. Оскільки американський Національний інститут охорони здоров'я "дуже стурбований" появою хвороби в одного з учасників.

Компанія AstraZeneca не опублікувала жодних деталей про ситуацію. Але видання New York Times з посиланням на анонімні джерела повідомило, що у добровольця з’явилися симптоми, схожі на поперековий мієліт або запалення спинного мозку. Ані фармакологічна компанія, ані Оксфордський університету не відповіли на запити Forbes про коментар.

Декан Школи громадського здоров'я Браунівського університету доктор Ашіш Джа сказав CNN, що стурбований поведінкою AstraZeneca.

"Відсутність прозорості - це більша проблема. Компанія надала роз'яснення на конференції для інвесторів. Нам же не пояснили, що саме сталося. Можна захистити конфіденційність пацієнта, але все одно поділитися інформацією", - сказав він.

Читайте такожBloomberg: Вакцини від коронавірусу можуть бути різними для людей різного вікуВакцина Оксфордського університету й AstraZeneca - один з кількох потенційних препаратів, який бере участь в програмі  Operation Warp Speed. Остання присвячена об'єднанню зусиль державного і приватного секторів заради пришвидшення розробки профілактичних засобів проти коронавірусу. Адміністрація Дональда Трампа інвестувала 1,2 мільярда доларів на розвиток вакцини, яка наразі проходить третій етап випробувань. Ще 8 вакцин включно з тими, які розробляють компанії Moderna і Pfizer, теж на третьому етапі випробувань.

Директор Центру профілактики й контролю захворювань США Роберт Редфілд сказав, що вакцина стане доступною не раніше середини 2021 року. Хоча президент Дональд Трамп публічного оголосив про більш оптимістичні терміни.

Вакцина від AstraZeneca: що відомо 

  • 6 вересня фармацевтичний гігант AstraZeneca призупинив випробування вакцини від коронавірусу через "незрозумілу хворобу" у одного з добровольців. 
  • Раніше AstraZeneca приєдналася до восьми інших компаній, підписавши угоду, що вони не будуть домагатися передчасного затвердження урядом будь-якої вакцини проти коронавірусу. Вони пообіцяли, що почекають, поки у них не буде адекватних даних, що показують, що будь-яка потенційна вакцина безпечна для запобігання інфекції. 
  • Вакцина AstraZeneca - одна з трьох вакцин проти коронавірусу, що знаходяться на пізній стадії випробувань в США. 

Вакцина від коронавірусу в США: що відомо 

  • Головний інфекціоніст США закликав не поспішати з вакциною проти COVID-19. На думку експерта, використання вакцини проти COVID-19 в екстрених випадках, до того як буде доведена її ефективність - погана ідея. 
  • США уклали контракт з компанією Moderna про виробництво і постачання 100 млн доз вакцини проти COVID-19. Moderna буде займатися виробництвом вакцини під час клінічних випробувань.