Самого Лепслі позбавили доступу до секретної інформації / royalnavy.mod.uk

Секретні документи, у яких доповідали про деталі інциденту на Чорному морі з британським есмінцем та російськими військовими, на зупинці в Кенті випадково залишив британський кандидат у посли при НАТО Ангус Лепслі.

Про це пише The Guardian.

Призначення винуватця на високу посаду зараз є малоймовірним, пише видання. Не виключено, що у 50-ти загублених сторінках йшлося і про спецоперації Британії в Афганістані та на Чорному морі.

Відео дня

У червні втрачені звіти Міноборони знайшли й передали телекомпанії BBC. Деякі з уривків були процитовані журналістами у світлі подій біля Криму.

Читайте такожСША попросили 24 російських дипломатів залишити країнуСамого Лепслі позбавили доступу до секретної інформації, на нього чекає повна перевірка.

Джерела The Guardian зазначили, що документи були поміщені у спеціальний футляр, і їх узагалі не можна було виносити за межі оборонного міністерства таким чином. Найімовірніше, службовця покарають призупинкою допуску до перегляду секретних матеріалів на кілька місяців.

27 червня BBC опублікувало фрагменти з переданих анонімом документів. У них містилась інформація про місію есмінця HMS Defender, яка описується як "мирний прохід через українські територіальні води". Проте, передбачалося, що реакція РФ може бути агресивною.

У знайдених документах були й матеріали з інших тем: долі британських військ в Афганістані, взаємодії з європейськими партнерами після Brexit, питань експорту озброєнь та іншого.

Інцидент з британським есмінцем біля Криму

Інцидент з есмінцем Великої Британії стався 23 червня в районі мису Фіолент на узбережжі окупованого Криму.

За твердженням російської сторони, Defender незаконно увійшов у  "територіальні води РФ". У Міноборони РФ заявили, що корабель був видворений попереджувальними пострілами і бомбометанням.

Міноборони Великої Британії відповіло, що бомбометання не проводилося, а стрілянина була прийнята за артилерійські навчання.

24 червня Борис Джонсон прокоментував "обстріл" британського есмінця росіянами. Він заявив, що він проходив через українські територіальні води і правильно вчинив, що вибрав шлях біля окупованого Криму. Джонсон нагадав, що Лондон не визнає анексію Криму і російську приналежність цих вод.

ЗМІ надалі повідомили, що остаточне рішення про прохід британського есмінця HMS Defender поблизу берегів окупованого Росією Криму було прийнято саме Джонсоном.