Конгрес США зараз розбирається з пакетом законів про допомогу союзникам, зокрема Україні / фото president.gov.ua

Процедурне голосування в Сенаті щодо законопроектів про допомогу Україні та іншим іноземним державам-партнерам Америки затримується через республіканців. Вони скаржаться, що не можуть запропонувати свої поправки до цих документів, пише The Guardian.

Республіканці Ерік Шмітт та Майк Лі звинувачують лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера в тому, що він проштовхує свою версію законопроекту "з мінімальними дебатами та, можливо, без поправок". При цьому Майк Лі повторив наратив своїх колег із нижньої палати Конгресу, які намагалися заблокувати цей законопроект минулого тижня під приводом того, що допомога Україні буцімто є непопулярною.

Берні Сандерс, незалежний сенатор від Вермонту, каже, що згоден з Лі. Крім того, він хоче запропонувати дві поправки, одна з яких заборонить передавати гроші для ізраїльської "воєнної машини", а друга розблокує грошову допомогу Агентству ООН з допомоги Палестині. В ухваленому в суботу законопроекті така заборона прописана прямо через те, що раніще Агентство, чи принаймні його працівників, кілька разів ловили на співпраці з ХАМАС.

Відео дня

"Члени [Сенату] можуть погоджуватися зі мною або не погоджуватися зі мною щодо цих питань, але за них слід голосувати", — сказав Сандерс.

Зараз сенатори вирішують, як вчинити далі із пропозиціями зазначених депутатів.

Законопроекти про військову допомогу союзникам США

Як писав УНІАН, минулої суботи нижня палата Конгресу США - Палата представників - ухвалила пакет законів про військову допомогу країнам-партнерам. Найбільше грошей виділяється для підтримки України - понад 60 мільярдів доларів. Окрім того було ухвалено окремі законопроекти щодо допомоги Ізраїлю, Тайваню та іншим союзникам США

Щоб ці закони вступили в дію, тепер їх має схвалити верхня палата Конгресу - Сенат. Раніше лідер демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер обіцяв швидке ухваленння цих документів - вже у вівторок, 23 квітня.

Пришвидшити остаточне ухвалення усього пакету законів закликав і президент США Джо Байден, чий підпис має стати фінальною крапкою цього законотворчого процесу.

Вас також можуть зацікавити новини: