Ілюстрація / REUTERS

"Ми обіцяли підтримувати мир. Але якщо ви хочете кулю, ви її отримаєте", - таке послання до Башара Асада опублікувала у вівторок громада друзів з провінції Сувейда на півдні Сирії після трьох днів посилення протестів.

З того часу їхня ворожість до режиму Асада лише загострилася, попри те, що в середу пройшла акція на підтримку диктатора, на яку сирійські спецслужби погрозами зігнали державних службовців. В середу і четвер вороги Асада знову вийшли на вулиці, деякі з яких принесли з собою прапори сирійської революції, - пише Politico.

Читайте такожCNN: Сирія готується до "цунамі" COVID-19 навіть без мила і проточної води

Відео дня

Донедавна друзи здебільшого трималися осторонь гіркої війни в Сирії, яка триває вже 9 років. Але дедалі більше загострення економічної кризи в країні змусило їх вийти на вулиці. Звертаючись на пряму до Асада, демонстранти вигукували: "Будь проклята твоя душа, ми йдемо по тебе". При цьому вони висловлювали солідарність з опозиційною громадою в Ідлібі, яка налічує три мільйони людей. Провінція стала останнім форпостом збройного повстання проти Асада.

Politico пише, що протести в Сувейді - це симптом значно глибшої кризи, яка б'є в саме серце режиму Асада й загрожує його виживанню. Рішення Асада звільнити свого прем'єр-міністра Імада Хаміса у четвер було чітким індикатором, що економічний крах і нова помітна опозиція становлять реальний виклик для його легітимності. Певний час Асада часто називали переможцем у сирійській війні. Диктатор зміг пережити майже десятиліття повстань і громадянської війни, жорстоко придушуючи незгодних і використовуючи підтримку Росії й Ірану, щоб зберегти хватку на горлі своєї країни у вогні.

Але, як зауважує Politico, це був не точний погляд на Сирію. Асад може й розбив опозицію проти його диктаторського правління на 60% території Сирії. Але в 2020 році кожна ключова причина повстання 2011 року не лише збереглася, а й погіршилася. Виклики для процвітання, надійності й виживання режиму лишаються в кожному куточку Сирії. Вперше за майже 10 років мільйони сирійців, які відверто підтримували Асада або зберігали мовчазну лояльність до його правління, почали говорити про своє роздратування. Перш за все, тому, що життя в 2020 році значно гірше, ніж на піку загальнонаціональної війни в 2014-2015 роках. Хапаючись на владу, Асада умисно і повністю знищив власний народ і економіку.

Читайте такожУ НАТО переконані, що Росія використовує коронавірус для просування своїх воєнних інтересів

Цей новий і безпрецедентний момент пропонує США можливість. Адміністрація Трампа до цього часу здавалася байдужою до Сирії. Однак, якщо зараз вона використає залишки своїх важелів впливу, щоб використати нову уразливість Асада за допомогою дипломатичних зусиль, проведених спільно з союзниками в Європі, на Близькому Сході й в інших регіонах світу, це може дати шанс для реальних змін в країні, яка інакше може стати глобальною пороховою діжкою. 

Наразі, зважаючи на всі обставини, події можуть розвиватися за трьома сценаріями. З одного боку, Асад може скерувати Сирію на шлях Північної Кореї, ізолювати її від глобальної економіки, закріпити її статус глобальної парії й спробувати об'єднати лояльне населення за допомогою відчуття солідарності в жертовності. З багатьох точок зору, Асад вже підготував свою лояльну базу, зокрема численні сирійські меншини, до такого сценарію за 9 років війни. Хоча питання про те, наскільки його культ особистості справжній і непохитний, лишається відкритим.

Сирія також може зробити по-справжньому безпрецедентний поворот до гіршого, загостривши виснажливу кризу, яка розриває країну на шматки. В такому разі з 2020 року країну будуть чекати ще більші руйнації, голод, злочинність й жорстока поведінка. За таким сценарієм, єдність лояльних сирійців розпадеться, що перетворить Сирію на провальну державу в стилі Сомалі, в катастрофа у сфері прав людини поєднається з небезпечним екстремізмом й регіональною нестабільністю.

Читайте такожBusiness Insider: Нові диктатори брешуть, граються з популізмом і навіть обіцяють побороти корупцію

Або ж, як Politico розповіли кілька давніх прихильників Асада, нова внутрішня криза може стати причиною змін на верхівці. В їхніх очах цей момент вже становить більшу загрозу для виживання влади Асада, ніж та, яка надходила від опозиції в минулі роки. За таким сценарієм, шлях Асада для Сирії може виявитися настільки огидним для багатьох сирійців, що нестабільність, злоба, розчарування і, можливо, тиск з боку Росії можуть призвести до його повалення й заміни новим режимом. Всі ці сценарії будуть дуже складними. Однак, існує й ще один, в якому США разом з союзниками в Європі й на Близькому Сході можуть зіграти важливу роль.

Ситуація в Сирії вже дуже турбує Росію, яка разом з Іраном стала головним джерелом зовнішньої підтримки для Асада. В Москві почала звучати гостра риторика проти Асада, якої не було ніколи.  Швидкий і незворотний економічний занепад Сирії у поєднанні з тривалою й агресивною політикою ізоляції з боку міжнародної спільноти може призвести до появи глибокого відчуття неспокою в Росії й Ірані. Це може підштовхнути їх до розгляду певного міжнародного порозуміння, обумовленого поступовим залученням і ослабленням санкцій.

Читайте такожStratfor: Сирія ще може стати для Росії болотом, в якому вона потоне

Держдепартамент впродовж останніх тижнів проводив закулісні розмови з Москвою про можливість нового дипломатичного процесу щодо Сирії. І зараз для цього найкращий час. Росія провернула вдалу і відносно дешеву кампанію в Сирії, жорстоко придушуючи сирійську опозицію й постійно дурячи міжнародну спільноту у грі з високими ставками. Але Кремль не може собі дозволити лишитися з тими "картами", які в неї лишилися в сучасній Сирії. Тож ультиматум Вашингтона може бути простий, економічну ізоляцію режиму Асада легко підтримувати, але це дорого обходиться Росії. Але цю ізоляцію можна ослабити в обмін на значні політичні поступки з боку Дамаску. Реальний політичний процес, який призведе до розподілення влади, загальнонаціональне припинення вогню, звільнення політичних в'язнів, конституційна реформа, згода на децентралізацію й проведення виборів в умовах міжнародного моніторингу включно з сирійськими переселенцями - це лише кілька з можливих поступок.