ЄС сильно ускладнить видачу віз російським туристам / фото ua.depositphotos.com

Міністри закордонних справ Євросоюзу мають намір підтримати призупинення дії угоди ЄС про спрощення візового режиму з Росією, щоб обмежити кількість виданих віз росіянам.

Як повідомляє Financial Times із посиланням на три джерела, які брали участь у переговорах, це рішення голови МЗС країн ЄС планують ухвалити на дводенній зустрічі в Празі, яка почнеться у вівторок.

"Російським туристам недоречно гуляти нашими містами, нашими пристанями. Ми повинні послати сигнал населенню Росії, що ця війна неприпустима, вона неприйнятна", — сказав один із високопосадовців ЄС.

Відео дня

Розрив угоди від 2007 року усуне преференційний режим для росіян при подачі заяви на отримання всіх віз ЄС, вимагатиме більше документів, зробить їх дорожчими й значно збільшить час очікування.

"Ми перебуваємо у винятковій ситуації, і вона вимагає виняткових кроків. Ми хочемо вийти за рамки призупинення спрощення візового режиму", - сказав високопосадовець ЄС, додавши, що до кінця року можуть бути внесені більш глибокі зміни.

Однак, зазначає FT, у ЄС немає єдиної думки про додаткові заходи, які міг би вжити Брюссель, серед яких - скорочення кількості віз ЄС, що видаються росіянам, або повне припинення їхньої видачі, а також такі пропозиції, як поширення будь-якої заборони на громадян Білорусі, яка підтримала вторгнення в Україну.

Фінляндія, Польща і країни Балтії, що межують із Росією, заявили, що готові припинити в'їзд росіян із туристичними візами на свою територію, пославшись на виключення з Шенгенської угоди, пов'язані з національною безпекою.

"Я дуже сподіваюся знайти спільне європейське рішення про те, як значно обмежити потоки російських туристів до Європи", — сказав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, назвавши угоду всіх країн ЄС "найбільш стійкою і юридично правильною".

"Якщо спільне рішення не буде знайдено, ми не виключаємо регіональної угоди між країнами, що найбільше постраждали від величезних потоків російських туристів, котрі зловживають європейською гостинністю", — додав литовський дипломат.

Заборона на видачу віз для громадян Росії-що відомо

За заборону на видачу шенгенських віз громадянам РФ виступили п'ять країн: Естонія, Литва, Чехія, Фінляндія і Данія. Перша країна зі списку вже реалізувавши обмеження на в'їзд.

У Росії на тлі подібних заяв за останні два тижні кількість заявок на шенгенську візу зросла на 40%, а чиновники з РФ пригрозивши відповіддю на заборону.

Чехія, яка головує в Раді ЄС, має намір запропонувавши своїм країнам розглянути припинення видачі шенгенських віз для росіян на засіданні в кінці серпня. На думку представників держави, це може бути дуже ефективна санкція.

При цьому у Латвії розглядають можливість анулювати візи і посвідки на проживання для росіян, які підтримують війну проти України.

14 серпня дипломати Польщі заявили про те, що працюють над забороною видачі віз громадянам Російської Федерації. Рішення з цього питання може бути вже в найближчі тижні.

18 серпня Данія заявила про те, що обмежить видачу віз росіянам незалежно від рішення ЄС. 18 серпня стало відомо про те, що росіянам доведеться чекати фінські візи за 5 місяців.

19 серпня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав країни Євросоюзу анулювати видані росіянам туристичні багаторазові шенгенські візи.

Проте проти візових санкцій виступає канцлер Німеччини Олаф Шольц. За його словами, не можна закривати кордони, адже є російські громадяни, які не підтримують війну і тікають від режиму Путіна. Крім німецького канцлера проти заборони на в'їзд російських туристів до Євросоюзу виступили також в Греції та на Кіпрі, в Португалія, Швеція. Проте в парламенті Чехії підтримали "візовий бан" ЄС для громадян Російської Федерації.

Також проти пропозиції заборонити видачу шенгенських віз громадянам РФ виступив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

Вас також можуть зацікавити новини: