Садівник розповів, яким сортам яблук варто надавати перевагу при вирощуванні / pixabay.com

Якщо цього сезону у вас був поганий урожай яблук, можливо, варто внести деякі зміни у вирощування, щоб отримати кращий урожай у наступні роки. У статті для independent.co.uk Чі Чі Данфорд, головний садівник Sculpture by the Lakes, ботанічного саду та арт-майданчика просто неба в Дорсеті, дав корисні поради, як покращити врожай та розповів, які сорти яблук найсмачніші.

До поганого врожаю яблунь призводять в основному погодні умови. Наприклад, пізні заморозки у квітні та травні пошкодять суцвіття. Холодні або вітряні погодні умови під час сезону цвітіння також завадять запилювачам виконувати свою роботу.

Якщо одного року деякі дерева дають надмірний урожай, то наступного він буде меншим. Проріджуючи перенасичені квіткові бруньки та плоди, можна цьому запобігти.

Відео дня

Існують сотні сортів яблунь, тому враховуйте кілька факторів, вибираючи, що вирощувати.

По-перше, вирішіть, як ви будете використовувати фрукти, і визначте, чи хочете ви десертні, кулінарні або подвійного призначення. Крім того, подумайте про те, скільки часу у вас є для їх використання. Деякі сорти можуть зберігатися кілька місяців, інші – лише тиждень або менше. Найкраще вибрати кілька сортів, де час збору розподілено з серпня по жовтень.

По-друге, враховуйте стійкість до хвороб. Деякі сорти нелегко вирощувати та вони схильні до різних захворювань, хоч і дуже смачні.

По-третє, подумайте про свій простір для вирощування, адже яблуням потрібно багато сонця, щоб добре рости. Якщо ваш простір обмежений, вибирайте більш компактні сорти, щеплені на карликовій підщепі. Якщо ваш ґрунт дуже бідний, вам слід вибрати більш сильнорослу підщепу.

Данфорд рекомендує такі сорти яблук: 

Діскавері - дуже привабливі плоди з яскраво-червоною шкіркою. Хрусткі, соковиті з гострим свіжим смаком. Час збору на початку серпня.

Джеймс Грів - урожай рясний і регулярний. Фрукти м’якої текстури, водночас соковиті та терпкі. Він не дуже добре зберігається, але його дуже смачно їсти свіжим, а також використовуватидля випічки чи приготування соку. Час збору - з кінця серпня до початку вересня.

Егремонт Рассет - походить з вікторіанської епохи. Він має унікальний горіховий смак, а текстура нагадує тверду грушу. Час збору - кінець вересня.

Червоний Фальстаф - хрусткий і соковитий, яскраво-червона шкірка з м’якоттю світло-кремового кольору. Він дуже врожайний і може добре рости в будь-якому саду, оскільки він самоплідний, стійкий до хвороб і морозостійкий. Час збору кінець вересня.

Додаткові поради щодо вирощування

  • Слідкуйте за тим, щоб дерева добре поливали та мульчували. Молоді дерева повинні отримувати чотири-п’ять літрів води раз на тиждень у теплі та сухі місяці з мульчуванням – компостом товщиною близько 5 см або добре перепрілим гноєм.
  • Переконайтесь, що дерева не засіяні травою, доки вони не виростуть, оскільки трава буде конкурувати з поживними речовинами та водою.
  • Взимку обріжте мертві, пошкоджені та хворі гілки. Ви також повинні видалити гілочки, що ростуть всередину, і гілочки, що дотикаються.
  • Після "червневого падіння", коли яблуні природним чином скидають плоди на початку літа, ви повинні прорідити дерева до одного-двох плодів на гроно. Зріжте будь-які плоди деформованої форми, пошкоджені або зі шрамами, поки вони не будуть рівномірними, залишаючи один або два найкращих плоди на гроно.

Раніше УНІАН розповідав, про необхідні етапи підготовки плодових дерев до зими та чим обробити яблуню на зиму для багатого врожаю.

Вас також можуть зацікавити новини: