REUTERS

Детальніше з дослідженням можна ознайомитися в журналі Nature Communications, пише "Газета.Ru".

Читайте такожВчені з'ясували, завдяки чому змогли вижити морські черепахи

Вченим відомо, що живі істоти будь-якого рівня організації від колонії бактерій до натовпу пішоходів використовують однакові моделі поведінки. Така поведінка найчастіше не піддається логічному опису, так як вона сильно залежить від зміни навколишнього середовища. Керівник міжнародної дослідницької групи Джорджіо Вольпе вважає, що визначення напрямку частинок в групі особливо важливо, так як допоможе вченим описати різні активні системи. Це може допомогти в створенні посібників для забезпечення безпеки при панічних ситуаціях або точного попадання лікарського препарату в ділянку болю.

Відео дня

Читайте такожВірус Зіка зумовлює розвиток менінгоенцефаліту

Дослідження проводилися на основі вивчення руху колоїдних частинок. Найдрібніші частинки в розчинах, як правило, знаходяться у вільному стані. Після підселення в розчин кишкових паличок колоїдна система стала активною: було помічено, що частинки починали збиратися в центральній точці, якщо на неї був спрямований промінь. Роз'єднання системи викликалося розкиданими плямами світла по всій площі. Спостереження показали, що збір і розбіжність частинок пропорційні ступеню порушення стабільності зовнішнього середовища.

Читайте такожГеофізики представили катастрофічний сценарій майбутнього Землі

Зараз на основі отриманих результатів дослідницька група планує розробити нанороботів, здатних правильно орієнтуватися в складних природних умовах для швидкого відновлення стійкості у разі порушень.