Ілюстрація REUTERS

Державна програма здешевлення кредитів для аграріїв у 2020 році бюджетом в 1,2 мільярда гривень працюватиме у трьох напрямах, одним з яких буде компенсація відсотків за кредитами на купівлю сільгоспземель.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють кредити на купівлю землі за ставкою 3-5%

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Відео дня

"Спільно з профільними асоціаціями та уповноваженими банками ми розробляємо алгоритми державної підтримки кредитування в АПК за трьома напрямками. Ми зберегли кредитування малих виробників, адже фокус державної аграрної політики - саме на підтримці малого та середнього бізнесу. Також передбачено відшкодування кредитів на тваринництво й на купівлю земель сільськогосподарського призначення. Порядок використання коштів за цими напрямками буде прийнятий протягом лютого", - написав він.

Згідно з повідомленням, одним із напрямків програми буде компенсація відсотків за кредитами на будь-які цілі для сільськогосподарських підприємств з щорічним оборотом менш як 20 мільйонів гривень. Держава компенсуватиме до 1,5 облікової ставки НБУ, а кінцева вартість кредиту для фермера не буде перевищувати 5%.

Інший напрямок - компенсація відсотків за кредитами, залученими на розвиток тваринництва, в тому числі "нішеві" напрями, такі як вівчарство, козівництво, бджільництво та інші. Передбачається, що сума кредитів не має перевищувати 10-15 мільйонів гривень.

Ще одним напрямком буде компенсація відсотків за кредитами, залученими під купівлю земель сільгосппризначення. Програмою зможуть скористатися агровиробники різних форм господарювання, однак сума компенсації не перевищуватиме 5 мільйонів гривень на рік.

Довідка УНІАН. На програму державної підтримки АПК у держбюджеті-2020 закладено 4 мільярди гривень, а також додаткові 240 мільйонів гривень на створення фонду часткового гарантування кредитів під купівлю землі. З цієї суми 1,2 мільярда гривень передбачено на програму компенсації кредитів, 1 мільярд гривень - на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання, 1 мільярд гривень - на підтримку тваринництва, а також по 400 мільйонів гривень на садівництво та фермерство.