Ілюстрація REUTERS

Від постачань електроенергії відключені кілька державних вугледобувних підприємств і шахт, у зв'язку з чим припинений видобуток вугілля.

Читайте такожЖурналісти розповіли, чому Україна не може сама у собі купити електроенергію для шахт (відео)

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Відео дня

За словами Волинця, від електропостачання відключені шахти державних підприємств "Лисичанськвугілля", "Первомайськвугілля" в Луганській області та "Мирноградуголь" в Донецькій.

"Також знеструмлено шахти "Капітальна" та "Центральна", де навіть відсутнє електропостачання у гірничого диспетчера, що є нонсенсом! Як керувати шахтою? Що робити у випадку аварії?" - написав він.

Волинець додав, що на даний час видобуток вугілля припинений, а шахти працюють в обмеженому режимі: не знеструмлено лише водовідлив та системи провітрювання.

"На шахтах ДП "Волиньвугілля" (Волинська область - УНІАН) також відсутнє електропостачання. Як повідомляють шахтарі підприємства, генеральний директор навіть не уклав договір на постачання електроенергії", - зазначив він.

За інформацією голови профспілок, не приступають до роботи гірники шахти "Родинська" ДП "Мирноградуголь" і вимагають погашення заборгованості із заробітної плати за січень і лютий нинішнього року.

Волинець зазначив, що згадана шахта підлягає реструктуризації, а тому виплата зарплати передбачена відповідною статтею державного бюджету.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня 2019 року держпідприємство "Укрінтеренерго" завершило постачання електричної енергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" з 1 січня 2019 року.

Згідно з даними на сайті "Укрінтеренерго", таких споживачів в Україні понад 1300. Багато з них мають проблеми з платіжною дисципліною, за перші два місяці 2019 року загальний рівень розрахунків споживачів за електроенергію не перевищує 40%. Серед найбільших боржників – теплокомуненерго, держшахти, промислові та держпідприємства, а також водоканали, найбільш проблемні з яких ДП "Вода Донбасу" та КП "Лисичанскводоканал", що постачають водою Донецьку і Луганську області.

Постійні борги по зарплаті перед шахтарями є наслідком складного фінансового становища державних шахт. Дефіцит коштів у вугільному секторі викликаний тим, що собівартість видобутку вугілля (в середньому 2937 гривень за тонну) перевищує відпускну ціну на паливо (2535 гривень за тонну).