Новий ринок електроенергії має стати конкурентним для всіх без винятку - Український ядерний форум

Асоціація «Український ядерний форум» (УЯФ) закликає уряд, Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і Верховну Раду створити недискримінаційні умови на ринку електроенергії для добросовісної конкуренції всіх суб'єктів ринку, оскільки саме конкуренція є головним фактором, який забезпечить низькі ціни на електроенергію для населення і промисловості. Про це йдеться в позиційному документі «Українського ядерного форуму».

У тексті документа наголошується, що реальна конкуренція на ринку електроенергії відповідає корінним інтересам усього суспільства, піде на користь українській економіці та сприятиме сталому розвитку енергетики та економіки України. «Електроенергія – один з найпоширеніших соціально-значущих товарів сучасного суспільства, тому споживачі вправі очікувати, що держава буде приймати усі необхідні заходи для того, щоб ціни на неї підтримувалися на якомога нижчому економічно обґрунтованому рівні», - переконані в УЯФ.

Разом з тим, Асоціація висловлює стурбованість щодо окремих рішень, які супроводжують впровадження нової моделі ринку. «Спостерігаючи процес ухвалення та підготовки рішень, які супроводжують впровадження нової моделі ринку, Асоціація УЯФ вважає за необхідне висловити свою стурбованість у зв'язку з тим, що ці рішення носять дискриминаційний характер для окремих суб'єктів ринку і суперечать принципам вільної конкуренції та світової ринкової практики. Зазначимо, що закон «Про ринок електроенергії» вже частково передбачає обмеження конкуренції для підприємства, що здійснює виробництво електроенергії на атомних електростанціях, а саме – на перехідний період НАЕК «Енергоатом» має викуповувати весь обсяг електроенергії за «зеленим тарифом». За оцінками фахівців, тільки в 2019 році цей обсяг перевищив 16 млрд. грн. Між тим, за підсумками 2018 НАЕК«Енергоатом» до Енергоринку відпущено 79,6 млрд кВт-год електроенергії на суму 52,6 млрд грн (з ПДВ)», - уточнюється в документі УЯФ.

Відео дня

У ньому також підкреслюється, що в експертному співтоваристві та ЗМІ активно обговорюється рішення, яке готується Міненерговугілля України та НКРЕКП щодо покладання спеціальних зобов'язань (ПСО-постачальник) для забезпечення суспільних інтересів щодо доступності електроенергії для побутових споживачів на державну компанію НАЕК «Енергоатом».«За оцінками НКРЕКП, обсяг виконання таких зобов'язань становить приблизно 66,4 млрд грн(обсяг дотаційних сертифікатів за 2018 рік - 55 млрд грн), що разом зі спеціальними зобов'язань з викупу всієї «зеленої» електроенергії перевищить суму в 82 млрд грн.Таке рішення включає в себе наступні ризики для НАЕК «Енергоатом»: 1) недостатність коштів для покриття виробничих і експлуатаційних витрат; 2) відсутність коштів для виконання програм підвищення ядерної та радіаційної безпеки АЕС у відповідності з міжнародними зобов'язаннями України в рамках Конвенції про ядерну безпеку та Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та безпеку поводження з радіоактивними відходами; 3) відсутність коштів для реалізації інфраструктурних проектів та продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків», - пояснюють в УЯФ.

В Асоціації переконані, що реалізація запропонованого механізму покладання спеціальних зобов'язань на НАЕК «Енергоатом» призведе до банкрутства не тільки держкомпанії, але і всієї вітчизняної ядерної промисловості. Так само наголошується, що в світі не використовується модель покладання спецзабов`язань на учасників ринку, які працюють у його конкурентному сегменті, а, як правило, використовується практика забезпечення таких спецзабов`язань операторами мереж через їх тарифи.

«Асоціація УЯФ вважає, що на перехідний період слід застосовувати інший варіант: пропорційну участь не тільки «Енергоатому», але й інших учасників ринку, зокрема, оператора системи передачі та операторів систем розподілу електроенергії в питанні накладення спеціальних зобов'язань», - підкреслюється в позиційному документі Українського ядерного форуму.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня цього року президент "Енергоатому" Юрій Недашковський раскритиковав пропозицію НКРЕКП покласти на компанію компенсацію різниці між ринковою і регульованою ціною електроенергії для населення.

Довідка УНІАН. «Енергоатом» у 2018 році збільшив чистий прибуток на 21% - до 4,631 млрд грн, тоді як 2017 рік підприємство завершило з чистим прибутком 3,822 млрд грн.

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких - Запорізька АЕС з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.