Ілюстрація REUTERS

Видання "Медуза" досліджувало стан бізнесу в Криму - і виявило, що чужих тут, як і раніше, не люблять.

Читайте такожОкупація Донбасу і Криму коштувала Україні майже 20% ВВП - віце-прем'єр

Про це повідомляє Liga.net.

Відео дня

"П'ять років тому до Криму кинулися найсміливіші з підприємців з усієї Росії. Нова територія, вільна від великого бізнесу, скута санкціями, обіцяла великі можливості. На Медузі вийшов великий репортаж про те, як провалилися в Криму російські бізнесмени, які приїхали туди після окупації у 2014 році. Переказуємо коротко на прикладі однієї історії", - йдеться в повідомленні.

Колишній директор найбільшого петербурзького казино Конті Сергій Татко з тих, хто після березня 2014 року вирішив все кинути та поїхати з сім'єю до моря.

Спочатку він хотів знайти землю, щоб побудувати в передгір'ях Криму готель в альпійському стилі з пивоварнею, але так і не знайшов для нього місця. Потім спробував відшукати ділянку для виноградників, але й це йому не вдалося.

Після безуспішних пошуків землі Татко зважився зайнятися вирощуванням мідій.

Він виграв конкурс на акваторії у Чорному морі, вклався в будівництво катамарана з обладнанням на палубі. На першому етапі витратив 40 млн руб. А другий етап і власне запуск затягнулися: все знову вперлося в земельне питання. Бізнесмену, який вирішив стати мідійним королем, не вдалося ані купити, ані отримати в оренду ділянку під будівництво фабрики на березі. "Мене відфутболювали у всіх інстанціях", - говорить він.

Відмовитися від свого проекту зовсім петербуржець не може: шкода вже вкладених грошей. План Б виглядає так: якщо не дадуть землю на березі, він побудує склад не на узбережжі - але обсяги виробництва без можливості прямого виходу до моря будуть в рази меншими.

Сам бізнесмен не планує їхати з Криму, хоча своїм петербурзьким друзям настійно рекомендує на півострів навіть не потикатися: "У мене була ідея поставити в Пітері банер: "Забудьте їхати в Крим з інвестпроектами. Путін тут не господар. Його доручення і закони тут не працюють".