Ілюстрація REUTERS

Україна може претендувати на підписання нової програми з Міжнародним валютним фондом не раніше кінця вересня - початку жовтня, вважає голова ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Читайте такожГройсман: програма МВФ може бути доповнена "серйозними" вимогами до України

"Робота над новою програмою може тривати в кращому випадку пару місяців. Врахуймо й те, що представники Фонду для її обговорення приїдуть не раніше формування нового уряду за підсумками парламентських виборів. Виходить, раніше вересня представників МВФ чекати не доведеться, тому підписання документів варто очікувати не раніше кінця вересня - початку жовтня", - написав Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

За його словами, не варто розраховувати на швидке надання кредитних траншів одразу після підписання програми.

Данилишин нагадав, що влітку Україні належить виплатити зовнішніх боргів на 1,8 мільярда доларів, у вересні – ще 1,7 мільярда доларів, а також в липні-серпні очікується вихід нерезидентів з гривневих ОВДП, куплених у січні-квітні, приблизно на еквівалент 1 мільярда доларів.

Крім того, він нагадав, що до початку опалювального сезону до жовтня - Україні необхідно закачати до підземних газосховищ 15-16 мільярдів кубометрів газу, для чого в найближчі чотири місяці знадобиться близько 2,5 мільярда доларів.

"Впораємося? Впораємося. Але значною мірою шляхом запозичень уряду, в окремих випадках - міжнародних резервів НБУ, які вже за підсумками травня знизяться через виплати за держборгом", - додав Данилишин.

За його словами, відчутне зниження міжнародних резервів може послужити психологічним сигналом учасникам валютного ринку.

Як повідомляв УНІАН, місія МВФ працювала в Україні з метою оцінки виконання умов для надання нашій країні чергового траншу кредиту на 1,3 мільярда доларів в рамках чинної програми stand-by і вивчення питання про відповідальність за незаконне збагачення, в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.

Напередодні приїзду місії президент України Володимир Зеленський ініціював позачергові парламентські вибори 21 липня і запропонував чинному складу уряду подати у відставку.

За підсумками травневої місії в МВФ заявили, що Фонд відновить переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів до Верховної Ради та визначення новим Кабінетом міністрів пріоритетів своєї політики.