Фото УНИАН

Національний банк України планує запровадити новий інструмент підтримки ліквідності банків замість стабілізаційних кредитів під назвою Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на заяву заступника глави НБУ Олега Чурия в ході традиційної зустрічі з керівниками найбільших банків 14 березня.

За інформацією НБУ, новий інструмент являє собою відновлювану короткострокову кредитну лінію, якою банки зможуть скористатися в разі відпливу депозитів.

Відео дня

Як наголошується в повідомленні, правління НБУ вже ухвалив концепцію нового інструменту і зараз він знаходиться в стадії впровадження.

Читайте такожЗаборгованість українських банків перед НБУ знизилася до 98 мільярдів

Як повідомляв УНІАН, НБУ своїми постановами №90 і №100 оптимізував інструменти управління ліквідністю банків, у тому числі надав банкам можливість використовувати механізм роловера, розширив перелік застави, яка приймається для забезпечення за кредитами і надав можливість збільшувати, зменшувати або проводити заміну застави. Зміни набирають чинності з 4 квітня 2016 року.

За оцінками НБУ, зазначені зміни дозволять банкам задовольняти свої короткострокові потреби в ліквідності. Разом з тим, підвищення гнучкості регулювання ліквідності банківської системи є необхідною умовою для ефективної реалізації монетарної політики в рамках режиму таргетування інфляції, перехід до якого планується виконати до кінця 2016 року.

Раніше Національний банк з 17 лютого цього року надав доступ до операцій з підтримки ліквідності банків, віднесеним до категорії проблемних, для ефективного виконання функції кредитора останньої інстанції.

Обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування в лютому знизився на 4,147 мільярда гривень, або на 4,1%, – до 98,190 мільярда гривень.