Кабмін оприлюднив постанову про держрегулювання цін / фото УНІАН

Кабінет міністрів оприлюднив постанову про державне регулювання цін на соціально значущі продукти, засоби захисту, антисептики та фармпрепарати.

Читайте такожЗростання цін минулого року стало мінімальним за останні 6 років – НБУ

Відповідну постанову Кабінету міністрів №341 опубліковано в «Урядовому кур'єрі» 7 травня, вона набуває чинності через 10 днів з дня опублікування та діє до кінця карантину.

Відео дня

Як сказано в тексті постанови, регулювання здійснюватиметься шляхом декларування зміни роздрібних цін на ці товари.

До переліку соціально значущих продуктів увійшли: вода мінеральна без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), крупа гречана, цукор-пісок, пшеничне борошно вищого сорту, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель із пшеничного борошна вищого сорту).

Що стосується товарів протиепідеміологічного призначення, то до них Кабмін відніс низку лікарських засобів: Paracetamol, Azythromycin, Ampicillin, Amoxicillin, Ceftriaxone, Moxifloxacin, Amoxicillin and beta-lactamase inhibitor.

Крім того, до переліку ввійшли антисептики та дезинфікуючі засоби - хлоргексидин, етанол, повідон йоду, засіб на спиртовій основі для протирання рук, хлоровмісні та інші препарати для дезінфекції поверхонь, хлороксіленол; кишеньковий спиртовмісний антисептик для рук; засоби дезінфекції для обробки рук та шкіри, а також поверхонь; мийно-дезінфекційні засоби для прання, інструментів та обладнання.

Також до переліку товарів, що підлягають держрегулюванню, включено двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавички, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 і FFP3, бахіли, фільтри для масок тощо.

Декларація застосовується в разі, якщо ціни на зазначені товари змінились на 15% і більше протягом місяця до початку дії прийнятої постанови, на 10-15% - за два тижні до початку дії, на 5-10% - за три дні до початку дії ініціативи уряду.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження державного регулювання цін на низку продовольчих товарів і товарів протиепідемічного призначення, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19.

У березні Антимонопольний комітет почав розслідування про антиконкурентні дії українських торгових мереж через зростання цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, цукор - на 16%. У квітні українські супермаркети почали знижувати торгову націнку на товари першої необхідності.