Фото ua.depositphotos.com

Для нормального функціонування економіки необхідний стратегічний підхід до податкового законодавства, щоб підприємства могли формувати довгострокові плани розвитку.

Про це в інтерв'ю телеканалу «Україна-24» заявив генеральний директор «Метінвесту» Юрій Риженков.

«На жаль, чи на щастя, у нас дійсно дуже нестабільне податкове законодавство. У нас змінюється воно постійно. Але біда його навіть не в цьому, можна його міняти часто, але це повинна бути продумана, прорахована історія з точки зору довгострокового ефекту для країни, для індустрії», - сказав Риженков.

Відео дня

Він зазначив, що через відсутність в країні стратегії податкової політики, насамперед страждають підприємства, які змушені конкурувати на зовнішніх ринках.

«Ми не можемо винаходити свій власний шлях, як ми любимо. Особливо для тих індустрій, які працюють на світових ринках. Для тих індустрій, які працюють на світових ринках, повинна застосовуватися світова практика. І правильно було б подивитися на світовий досвід, подивитися, як це робиться в інших країнах, наших країнах-конкурентах. А наші країни-конкуренти по руді - це Австралія, Бразилія, Росія і Казахстан», - зазначив він.

За його словами, збільшення податкового тиску на бізнес, який планує провести уряд, може в кінцевому підсумку призвести до того, що надходження до державного бюджету скоротяться.

«Якщо продукція втратить конкурентоспроможність, то про що далі говорити? Важливо, щоб ці заходи, які будуть вжиті, не призвели до зворотного ефекту: замість збільшення надходжень до бюджету буде зворотна ситуація, коли надходжень стане менше», - сказав Риженков.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 12 травня схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу для збалансування державного бюджету.

Документом пропонується підвищити ставки податків, зокрема, плати за використання води і лісів, екологічного податку, рентних платежів і акцизу на алкоголь і ряд інших податків.

Згідно з думкою експертів, ініціативи влади України щодо збільшення податкового навантаження на економіку суперечать заявленим планам щодо прискорення економічного зростання.

Як зазначив експерт Володимир Фесенко, бажання влади сьогодні поповнити держбюджет завдяки збільшенню податків у майбутньому може негативно позначитися на всій економіці країни.

За його словами, між українським бізнесом і урядом повинен бути проведений конструктивний діалог, щоб знайти оптимальну величину податкового навантаження.