Ситуація з безробіттям у світі може ще більше погіршитися / фото ua.depositphotos.com

Глобальне зростання рівня зайнятості в світі різко сповільниться в 2023 році - до 1% порівняно з 2,3% у 2022 році. Причинами цього стануть економічні наслідки війни в Україні, висока інфляцію та більш жорстка монетарна політика.

Очікується, що в 2023 році кількість безробітних у світі зросте на 3 мільйони, до 208 мільйонів людей, а інфляція "з'їсть" реальну заробітну плату. Про це йдеться в звіті Міжнародної організації праці (спеціалізованої установи системи ООН), передає Reuters.

Дефіцит нових робочих місць вдарить по країнах на тлі того, шо багато з них досі оговтується від економічного шоку глобальної пандемії коронавірусу.

"Уповільнення глобального зростання зайнятості означає, що ми не очікуємо, що втрати, зазнані під час кризи COVID-19, будуть відновлені раніше 2025 року", - сказав директор дослідницького департаменту МОП Річард Саманс.

Прогрес у скороченні кількості неофіційних робочих місць у світі також, імовірно, буде втрачений найближчими роками, вважають у МОП.

Цей прогноз щодо кількості робочих місць у всьому світі гірший, ніж попередні оцінки МОП, згідно з якими очікувалося зростання на 1,5% у 2023 році.

"Нинішнє сповільнення означає, що багатьом працівникам доведеться погоджуватися на роботу нижчої якості, часто з дуже низькою оплатою, іноді з недостатньою кількістю робочих годин. Крім того, оскільки ціни ростуть швидше, ніж номінальні доходи від праці, криза вартості життя ризикує підштовхнути більше людей до бідності", - заявили в МОП.

Експерти попередили, що ситуація з безробіттям у світі може ще більше погіршитися, якщо світова економіка сповільниться.

Безробіття в Україні й світі

Як повідомляв УНІАН, Міжнародна організація праці прогнозувала, що в останньому кварталі 2022 року ситуація на світовому ринку праці "значно погіршиться" через економічні потрясіння, викликані війною Росії проти України.

МОП пояснила зниження кількості відпрацьованих годин у середині 2022 року повторним введенням обмежень у галузі охорони здоров'я та подальшими перебоями на ринку праці в Китаї, а також війною Росії проти України та інфляційним тиском, що виник внаслідок, через перебої з експортом енергії та продуктів харчування.

За попередніми прогнозами МОП, в Україні зайнятість у 2022 році очікувалася на 15,5% (2,4 млн робочих місць) нижче рівня 2021 року.

Тим часом на початку грудня в Мінекономіки повідомили, що фактична кількість безробітних в Україні становить 2,6 мільйона осіб, тоді як у Державній службі зайнятості зареєстровано лише 215 тисяч безробітних. У 2023 році прогнозується подальше зростання кількості безробітних в Україні.

Член Комітету Верховної Ради з питань фінансів податкової та митної політики Ярослав Железняк пояснив, чому дані офіційного безробіття не співпадають із реальними цифрами. Зокрема він назвав три фактори, які впливають на офіційний рівень безробіття.

Вас також можуть зацікавити новини: