Ілюстрація REUTERS

Масло - важливий та корисний продукт, тому не потрібно відмовляти собі в задоволенні з’їсти скибку свіжого хліба з ним.

Вершкове масло  корисний харчовий продукт — це цінне джерело поживних речовин, калорій, жирів, а також та вітамінів А, К, Е, покращує всмоктування жиророзчинних вітамінів А, Е, D, а ненасичені жирні кислоти, які є в маслі, добре впливають на стан судин, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Читайте такожСупрун пояснила, що можна їсти вагітним

Відео дня

"Головне — не забувати про поміркованість у вживанні. Слід пам’ятати, що у маслі справді багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. До прикладу, в 100 грамах масла насичених жирів у середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму", - наголосила Супрун.

Що менша жирність масла, то менше жиру в ньому взагалі, а відповідно й насичених жирів. Крім того, в маслі досить багато холестерину — в 100 грамах — 250 міліграмів.

За день в.о. глави МОЗ радить споживати не більше, ніж 40 грамів на добу (для масла жирністю не вище 82%) та за відсутності інших насичених жирів у раціоні.

Що цікаво, додала вона, твердження, що крихкість чи м’якість визначає справжність масла — міф. Ця характеристика залежить від сезонності — у весняно-літній період переважають низькоплавкі жири, а взимку — тугоплавкі. 

Також Супрун застерегла від споживання спредів та маргарину. Так, наприклад, головна небезпека маргарину полягає у високому вмісті у ньому транс-жирів — до 50%.

Раніше в.о. глави МОЗ Уляна Супрун розповіла, що існує багато причин, щоб рідше вживати червоне м'ясо, зменшувати розмір порцій та намагатися замінити його рослинними продуктами.