Календар щеплень Україна 2020 / ілюстрація / REUTERS

Своєчасна і повноцінна вакцинація захистить вашу дитину від ряду небезпечних захворювань. Крім того, без обов'язкових щеплень дитину можуть не пустити в навчальний заклад – у дитячий садок або навіть школу.

Щеплення створюють штучний імунітет до деяких захворювань. Для цього використовують відносно нешкідливі антигени (білкові молекули), які є частиною мікроорганізмів, що викликають хвороби. Такими мікроорганізмами можуть бути віруси, зразок кору, краснухи, або бактерії.

Читайте такожВ Україні оновили перелік протипоказань до щеплень

Все частіше ми можемо почути критику з боку батьків на адресу щеплення дітей. Багато  хто навідріз відмовляються прищепити дитину через страх ускладнень після вакцинації. Однак, Міністерство охорони здоров'я України стверджує, що всі вакцини проходять кілька етапів ретельних випробувань, перед тим, як визнаються непридатними для використання і безпечними. Більш імовірними і небезпечними є серйозні наслідки захворювань, яких можна уникнути завдяки вакцинації.

Календар щеплень 2020

Згідно з Календарем профілактичних щеплень 2019-2020 передбачається вакцинація проти 10 захворювань:

  • кору;
  • коклюшу;
  • краснухи;
  • поліомієліту;
  • правця;
  • туберкульозу;
  • гепатиту В;
  • дифтерії;
  • гемофільної інфекції;
  • епідемічного паротиту.

Всі щеплення, які заплановані до досягнення українцем 18 років, проводяться безкоштовно у державних установах.

Календар щеплень таблиця

Варто звернути увагу, що деякі вакцини необхідно вводити в організм кілька разів (вакцина від кору передбачає дві дози, здатні захистити людину від недуги протягом усього життя), а щеплення від дифтерії і правця вводиться в організм для повноцінного захисту кожні 10 років.

Протипоказання для щеплення

Наявність протипоказань до вакцинації визначається індивідуально для кожної дитини. Протипоказання до щеплення на тривалий час (до 3 місяців і більше) встановлюється імунологічною комісією. Найбільш частими причинами, через які лікарі не рекомендують робити дитині щеплення, є сильна реакція після попередніх щеплень, імунодефіцитний стан, прогресуючі захворювання нервової системи, тяжкі форми алергічної реакції та інші.

Календар щеплень Україна / ілюстрація / REUTERS

Вакцинація в Україні

Крім вакцинації в обов'язковому порядку від перерахованих вище 10 найбільш небезпечних інфекційних захворювань, існує і кілька рекомендованих щеплень. На відміну від обов'язкових щеплень, батьки можуть прищепити дитину від вітрянки, ротавірусної інфекції, пневмокока та грипу.

За словами доктора Комаровського, щепити від грипу дитину, яка досягла 6-місячного віку, можна і навіть потрібно. Згідно зі статистикою, щороку близько 40 тисяч дітей стають жертвами епідемій грипу, що призводить до різних серйозних ускладнень. В результаті діти включаються в групу ослаблених, які потребують постійної медичної уваги, іноді хвороба призводить навіть до інвалідності та серйозних хронічних захворювань. З появою безпечної та ефективної вакцини число летальних випадків та ускладнень після грипу знижується з кожним роком. Дуже бажано робити щеплення вчасно – до початку епідемії грипу, оскільки імунітет виробляється тільки по закінченню 7-20 днів.

Читайте такожУкраїна отримала 250 флаконів дифтерійного антитоксину - МОЗ

Також все більший попит має щеплення від вітрянки. В Україні зареєстрована вакцина "Варилрикс", але також є вакцина проти кору, краснухи і паротиту, які охоплюють захист і від вітряної віспи. Зазвичай імунітет після вакцинації тримається до 7 років, крім того, щеплення запобігає ризику серйозних ускладнень цього захворювання.

Вакцинація від ротавірусу рекомендується лікарями всім дітям у віці від 6 до 32 тижнів так, бо саме цей віковий період є найбільш небезпечним в плані розвитку ротавірусного гастроентериту. Три дози вакцини "Ротатек" забезпечують імунітет як мінімум на 2-3 роки. Інфікування вірусом після вакцини дуже малоймовірне, однак може статися, але захворювання буде протікати легко і не піддасть організм і здоров'я малюка небезпеці.

Щеплення дітям: відео