Довкола змін до Кримінального кодексу дуже швидко виникло багато міфів. Тож Уляна Супрун, в.о. глави МОЗ, пояснила, що означає згода на секс та чому важливе розширення понять "сексуальне насильство" і "зґвалтування".

На своїй сторінці у Facebook вона пояснила, що відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж якщо особа була в безпорадному стані.

Відео дня

Читайте такожСекс у 2019: українцям загрожуватиме в'язниця за любовні втіхи без згоди (відео)

"Важливо, що тепер зловмисники будуть винні у тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, а й на будь-які принизливі дії стосовно жертви", - наголосила Супрун.

Оновлення ж поняття "зґвалтування", продовжила вона, полягає в тому, що відтепер ним вважатимуться дії сексуального характеру, що пов’язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи.

"Щодо важливості згоди на секс — вже класичним є приклад з чаєм у відомому відео, яке переклали на українську Центр "Жіночі перспективи". Ви ж не подумаєте примусити пити чай людину, яка його не хоче?", - підсумувала Супрун й опублікувала цей ролик.

Крім того, міфи, які з'явилися після прийняття законодавчих змін щодо захисту від сексуального і домашнього насильства, на своїй сторінці у Facebook розвінчало Міністерство юстиції України. 

Зокрема, міф про необхідність отримання письмової згоди від партнера на секс.

Міф 1. Для добровільного сексу потрібна розписка партнера

"У законі про це не йдеться. Розписка може лише підтвердити, що на початку акту особа була на нього згодна. При цьому слід враховувати, чи не було отримано підпис під тиском. Вам достатньо отримати чітку недвозначну згоду партнера", - наголосили у Мін'юсті.

Міф 2. Згода діє на весь перебіг статевого акту

"Людина має право в будь-який момент змінити свою думку. Якщо у процесі вам сказали "ні" - залиште людину в спокої", - пояснили у відомстві.

Міф 3. Зґвалтування - це лише традиційний секс

Не зовсім. Відтепер згвалтуванням можуть вважатися будь-які дії сексуального характеру, вчинені без добровільної згоди потерпілої особи.

Міф 4. Зґвалтування в шлюбі - не злочин

Як зазначили у Мін'юсті, згвалтування дружини (чоловіка), колишньої дружини (чоловіка) або іншої особи, з якою кривдник перебуває або перебував у сімейних чи близьких стосунках, навпаки обтяжує відповідальність (а це від 5 до 10 років позбавлення волі).

Міф 5. Буде складно захиститися від звинувачень у згвалтуванні

В Україні діє презумпція невинуватості. "Довести обставини та відсутність згоди повинна сторона обвинувачення (потерпіла особа та прокурор). Доказами можуть бути показання, речові докази, документи, висновки експертів", - розповіли у міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, 11 січня в Україні набув чинності закон, який посилює відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті та домашнє насильство.