У чоловіків з різною самооцінкою є деякі відмінності в уявленнях про ідеал / фото pixabay.com

Російські психологи виявили особливості уявлень про ідеальну жінку у чоловіків з різною самооцінкою.

Стаття про це вийшла в Russian Journal of Education and Psychology, пише Naked Science.

Вибірку склали три вікові групи чоловіків: 18-24 роки, 26-32 роки, 33-40 років. Респонденти були розділені на чотири групи за рівнем самооцінки: завищена, висока, середня і низька.

Відео дня

В результаті дослідження з'ясувалося, що в цілому представники сильної статі бачать як ідеал жінку, що відповідає традиційному жіночому образу: турботливу, чесну, віддану і... струнку.

Але у чоловіків з різною самооцінкою є деякі відмінності в уявленнях про ідеал.

У тих, чию самооцінку можна назвати низькою, в образі ідеальної жінки переважають традиційні «жіночі» характеристики (не вульгарна, охайна, господарська), у чоловіків із завищеною самооцінкою - більш «емансиповані» характеристики (цілеспрямована, самостійна, з характером).

Читайте такожНазвано продукти, які не варто їсти перед сексом

Цікаво, що в обох груп респондентів образ ідеальної жінки має значущий зв'язок з образами «моєї дівчини» та «ідеальної дружини» - ймовірно, учасники дослідження наділяють ідеал тими якостями, якими володіє їхня обраниця.

У чоловіків з високою самооцінкою ідеал подружніх стосунків пов'язаний в першу чергу з материнством як таким, з тими характеристиками, які описують типово «материнський» образ, пояснює автор статті.

У чоловіків із середньою самооцінкою образ ідеальної жінки складається переважно з тих характеристик, які відображають її ставлення до інших людей (душевна, віддана й інші).

У цілому респонденти об'єднують образи «жінка з обкладинки» (модель), «сучасна жінка» і «легковажна жінка» в один кластер, і він не потрапляє в образ «ідеальної жінки».

Це говорить про невідповідність між образом жінки, який транслюється ЗМІ, і тим жіночим ідеалом, який присутній у свідомості чоловіка.