Стовп вогню в 15 метрів заввишки і вибухи перелякали минулої ночі мешканців не тільки Калуша на Івано-Франківщині, але й навколишніх сіл. Причина – пожежа на олефіновому заводі, одному з найбільших хімічних підприємств України. Ті, хто там працював, знали: на підприємстві є ще й десятки тон нафтопродуктів. На щастя, обійшлося без жертв.

Читайте такожПожежа на хімзаводі у Калуші: відео з висоти пташиного польоту

Зайнявся майданчик із виробництва етилену та пропілену. У соціальних мережах розповсюджували панічну інформацію нібито про небезпечний викид, перекриття доріг, літак із Києва тощо.

На ноги були підняті пожежні частини не тільки Калуша, а й половини області з 20 відділень і залученням більше ста людей. Спецтехніки було стільки, що рятувальникам бракує води. Та найгірше навіть не вогонь - увесь час існувала загроза нових вибухів. "Збити полумя - це означає, що газ, який знаходиться в системах - піролізний газ - може накопичуватися до небезпечної концентрації і привести до вибухів", - розповів в.о.керівника ДСНС в Івано-Франківській області Ігор Оксентюк.

Зрештою засувки змогли перекрити. Чи потрібен був для цього подвиг - невідомо, але газ у систему перестав надходити. Вибух відвернули. На ранок вщух й вогонь. Аби загасити його, пожежним знадобилося майже 14 годин.

Попередній висновок рятувальників - розгерметизація трубопроводу. Імовірно – причина в застарілих металоконструкціях. П’ять років цей завод не працював, а відновив роботу позаминулого літа. "Хочу нагадати з курсу хімії знаменитий трикутник: для пожежі потрібен кисень, горючі матеріали, джерело загорання. Це все співпало в часі і просторі. Джерелом запалення могла послужити іскра", - сказав Ігор Оксентюк.

Пожежа стала масштабною, зокрема, й через те, що завод не обладнаний автоматичною системою сповіщення - були втрачені дорогоцінні хвилини. "Якби система працювала автоматично, пройшло б охолодження і не сталося б вибуху. Пожежа була б, але не в таких масштабах", - розповів в.о.керівника ДСНС в Івано-Франківській області.

Калушцям та жителям довколишніх сіл нині нічого не загрожує, заспокоюють медики. Вони запевняють: нічого шкідливого в повітря не потрапило. "Були проведені лабораторні дослідження на предмет вмісту забруднюючих речовин, які характерні для горіння вуглеводнів, перевищення гранично допустимих концентрацій не виявлено", - заявив Юрій Здоровий, керівник відділу Івано-Франківського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Керівництво заводу коментувати аварію відмовляється. Олефіновий завод входить до об’єднання "Карпатнафтохім". Два роки тому він змінив власників - російський "Лукойл" виставив на продаж контрольний пакет акцій підприємства. Начебто, його купили нідерландські бізнесмени.

У ці хвилини на заводі охолоджують систему, бо небезпека повторної пожежі залишається.

Як повідомляв УНІАН, 12 січня о 21:08 у Калуші на вул. Промислова, 4, на території ТОВ "Карпатнафтохім" на відкритому майданчику у виробничій установці сталося факельне горіння пирогазу.