Жінка, що посадила прийомного сина на ланцюг, раніше була соціальним працівником / фото поліції

Жінка, що тримала 8-річного прийомного сина на ланцюгу, раніше була соціальним працівником, а останнім часом працювала завучем однієї зі шкіл в Дніпрі.

Чиновники кажуть, що її репутація була бездоганною: педагог, сама виростила двох синів і зараз виховувала чотирьох дітей, троє з яких - прийомні, повідомляють "Факти".

Читайте такожУ Дніпрі під нічний домашній арешт відправили жінку-опікуна, яка прикувала вихованця ланцюгом (відео)

Відео дня

Як розповіла начальник управління служби у справах дітей Дніпровського міськради Ганна Довготько, коли в кімнату гуртожитку, де проживала родина, приїхали правоохоронці, вони побачили, що хлопчик сидів прикутий до крісла і з зав'язаними очима. Коли пов'язку зняли хлопчик замружився і посміхнувся. Мабуть, для дитини це був вже звичний стан, зазначила чиновниця.

"Стасик (так звуть хлопчика) у свої 8 років практично не розмовляє. Коли я спитала, де знайти ключ, щоб відкрити замок, який був у нього на шиї, хлопчик пальчиком вказав на полицю на протилежній стіні - там дійсно був ключ. Коли ми його звільнили, він жестами показав, що хоче їсти. 13-річна дочка опікунки знала, де лежав ключ, але звільнити дитину боялася - адже мати наказала тримати Стасика на ланцюгу. Дівчинка розповіла, що, йдучи на роботу, мама постійно садила Стаса на ланцюг і наказувала їй годувати його лише в певні години. Я запитала, коли вони їли. Виявилося, останній раз о восьмій ранку - тобто майже за сім годин до нашого візиту. А Стасика в цей день опікун навмисно позбавила обіду — за словами доньки, за те, що він "погано поводився". Сама дівчинка дуже боялася маму. Коли я сказала, що нам доведеться відвезти звідси і її, і дітей, вона відразу погодилася", - розповіла Довготько.

Читайте такожНа Київщині таксист прикував пасажира ланцюгом через борг

Вона зазначила, що репутація 56-річної горе-опікунки дійсно була бездоганною і соцпрацівники їй довіряли.

"Завуч школи, колишній соціальний працівник, мати-героїня, - говорить Ганна Довготько. - Очевидно, тут спрацював людський фактор - колеги зі служби у справах дітей занадто їй довіряли і, можливо, не перевіряли її так, як повинні були. Ця жінка з 2005 року працювала в службі у справах дітей Індустріального району Дніпропетровська. У 2008 році вона виконувала обов'язки начальника служби у справах дітей. Це людина з нашої сфери. Потім вона працювала у міському центрі соціальної служби дітей, сім'ї та молоді на посаді юрисконсульта. Вона була дуже активною, виступала за захист прав дітей, брала участь у всіляких заходах. Про неї і її активну громадянську позицію знало все місто. І у неї було чимало корисних знайомств".

Правоохоронці також підозрюють, що жінка домагалася того, щоб дітям дали інвалідність. Коли опікунка забирала дітей в 2016 році, тільки у 8-річного Стасика спостерігалися незначні відхилення в розвитку.

"А вже коли діти були під її опікою, у кожного з них з'явилися діагнози. Стасику дали інвалідність по психіатрії, причому групи А (це найважча форма інвалідності). Хоча спочатку у нього спостерігалася лише легка розумова відсталість. Психіатричний діагноз з'явився і в Ангеліни. Фахівці з центру реабілітації, які зараз працюють з цією дівчинкою, не розуміють, звідки взявся цей діагноз - за їх словами, Ангеліна - абсолютно адекватна дитина", - зазначила чиновниця.