Російських військових, які катували та розстріляли трьох братів, судитимуть на Чернігівщині / фото ua.depositphotos.com

На Чернігівщині судитимуть двох російських військових, яких підозрюють у розстрілі місцевих жителів – трьох братів. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Чернігівської області. 

Згідно з інформацією, слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області завершили досудове розслідування та скерували до суду кримінальне провадження щодо розстрілу російськими окупантами трьох братів. Під час розслідування поліцейські встановили, що воєнний злочин стався 18 березня 2022 року під час тимчасової окупації російськими військами частини Чернігівської області.

"В одному з сіл Чернігівського району група озброєних військових РФ увірвалася до будинку трьох братів, один із яких у минулому учасник АТО/ООС, з обшуком. При виявленні військової форми ЗСУ рашисти побили братів прикладами і погрожували розстрілом", – розповіли в поліції. 

Згодом зв’язаних чоловіків окупанти вивезли на територію місцевого господарства, ув’язнили на чотири доби та катували. Під тортурами старший брат родини сказав, що ніби причетний до спалення військової техніки РФ. Після цього окупанти вивезли всіх трьох у багажнику автомобіля в лісосмугу, поставили їх на коліна перед викопаною ямою та розстріляли. Одному з братів дивом вдалося вижити та самостійно вибратися з могили.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст. 28 та ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, за попередньою змовою групою осіб) завершено. За скоєне російським окупантам загрожує довічне позбавлення волі.

У скоєнні розстрілу братів підозрюються Костянтин Смирнов та Денис Подгорний – військовослужбовці угрупування військ "Центр" РФ, що перебували на окупованій території з 28 лютого по 1 квітня 2022 року.

Воєнні злочини РФ в Україні

В окупованій Горностаївці Херсонської області затримано співробітників окупаційної "поліції", які під час допиту до смерті закатували українця Руслана Руснака. Про це повідомляє видання ASTRA. Зазначається, що "поліцейські" звинувачували Руснака в тому, що це він передав ЗСУ інформацію про розташування будівлі, по якій завдали удару. Проте ця інформація була у відкритому доступі.

Раніше у Нацполіції розповіли, що під час тимчасової окупації Росією Вовчанська Харківської області росіяни облаштували катівню в приміщенні агрегатного заводу. Туди загарбники звозили людей з активною проукраїнською позицією, зокрема, й тих, хто відмовлявся співпрацювати з окупантами.

Вас також можуть зацікавити новини: