Підробка результатів ПЛР-тестів на COVID-19  фото ua.depositphotos.com

На Харківщині працівників туристичного агентства та приватної медичної лабораторії викрили на підробці результатів ПЛР-тестів на COVID-19.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Як встановили співробітники спецслужби, організували оборудку двоє працівників туристичного агентства у змові з приватною медичною лабораторією.

Відео дня

"Під час продажу закордонних турів зловмисники пропонували своїм клієнтам придбати ПЛР-тести з негативним результатом на COVID-19. Щомісяця ділки виготовляли до 600 підроблених довідок для виїзду за кордон, у тому числі міжнародного зразка", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожНа Чернігівщині двох місцевих жителів викрили у фальсифікації ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів (фото)

Зазначається, що клієнти використовували фальсифіковані документи для швидкого та безперешкодного перетину кордону, а також для ухилення від обов’язкової 14-денної самоізоляції.

"Після повної передоплати зловмисники пересилали дані до медичної лабораторії, де без фактичного забору зразків виписували фальсифіковані ПЛР-тести. Незаконна схема дозволяла вносити недостовірну інформацію у медичну систему ЕСОЗ, дані з якої потрапляли у додаток "Дій вдома", - додали в СБУ.

За оперативною інформацією, щомісяця нелегальний бізнес приносив учасникам оборудки "прибуток" у розмірі понад 500 тис. грн.

У ході проведених обшуків у медлабораторії, в офісі туристичного агентства та за місцями проживання фігурантів провадження правоохоронці вилучили сфальсифіковані довідки про результати ПЛР-тестів, електронні носії інформації, чорнові записи із доказами протиправної діяльності.

Наразі у межах кримінального провадження вирішується питання щодо повідомлення про підозру учасникам злочинної схеми.

Нагадаємо, як писав УНІАН, у Львові судитимуть стоматолога, який продавав туристам довідки про негативний ПЛР-тест на COVID-19.

Довідка УНІАН: За даними МОЗ України

• 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини.

• 95,7% українців, яким діагностували COVID-19, не були вакциновані, або мають лише 1 дозу.

• 98.3% осіб старше 60 років, які померли внаслідок коронавірусної хвороби з 26 червня по 26 вересня 2021 року, були невакциновані, а 97% госпіталізованих з COVID-19 серед цієї вікової групи не отримали повного курсу щеплень. 

Підробка COVID-сертифікатів: що відомо