СБУ прийшла з обшуками до 'Київгуми', виробник заявляє про незаконний тиск – ЗМІ

2 червня 2022 року відбувся допит генерального директора ТОВ "Київгума" Острогруда А.Ю. Цьому передував візит представників ГУ СБУ в Києві та Київській області до підприємства наприкінці травня. Наразі Острогруд має статус свідка, але не виключає несправедливих звинувачень.

Про це йдеться в розслідуванні ГО "Незалежне бюро журналістських розслідувань".

Журналісти наголошують, що звинувачення проти "Київгуми" пов’язані з конкурентною боротьбою й не мають реальних підстав. Формально СБУ має претензії до гумових прокладок для рейкових колій – їх "Київгума" постачала "Укрзалізниці". Утім, цим поставкам передувала експертиза якості, були проведені кваліфікаційні випробування установчої серії гумових прокладок. Продукція відповідала ДСТУ 2805-94.

Відео дня

Представник ГО "Незалежне бюро журналістських розслідувань" Сергій Козлов зазначає, що останні слідчі дії проводилися ще у вересні 2021 року. І чомусь після восьми місяців тиші, в умовах воєнного стану, вони поновилися. Особливість справи – немає постраждалих, немає збитків і не наводиться жодних доказів неналежної якості продукції. Автори розслідування наводять підтвердження від замовника – "Укрзалізниця" в листі від 22.10.2021 вказує, що продукція "Київгуми" якісна.

В офіційному коментарі представники виробника додають: "ТОВ "Київгума" є єдиним з виробників гумових прокладок, який офіційно імпортує сировину, яка необхідна для виробництва прокладок згідно вимог до їх якості".

Розслідувачі звертають увагу, що слідчі дії відновились вперше з 24 вересня 2021 року. При цьому за цей час і до початку повномасштабної війни представники підприємства звертались до СБУ, ГПУ та МВС з вимогою припинити тиск і були готові надати всі необхідні документи, які свідчать про безпідставність звинувачень. Утім, така інформація не цікавить слідчих і зараз. На це вказує характер допиту Острогруда А. Ю.

"Все, що він [слідчий] зробив, це "заповнив в протокол анкетні дані" – ПІБ, освіта, посада, адреса, посадові обов’язки тощо! Тобто, жодного питання в протокол щодо неналежної якості, документів, сировини, технології… Знову не показали ані саму прокладку, ані матеріали справи. Не показали й експертизу", – зазначає Острогруд А. Ю., генеральний директор ТОВ "Київгума".

При цьому компанія наразі продовжує роботу, зберігає робочі місця та виробляє стратегічно важливу продукцію, що входить до аптечок першої допомоги для бійців ЗСУ на фронті. Протиправний тиск в умовах війни загрожує не тільки окремому бізнесу, а економіці в цілому.